Foto: Promo

Udruženje građana "Po meri metro" saopštilo je da je pokrenulo onlajn peticiju za izmenu trase prve linije beogradskog metroa tako da prolazi ispod železničke stanice "Prokop" i Kliničkog centra Srbije, kao i da dobije krak ka naseljima Cerak, Vidikovac, Labudovo brdo i Petlovo brdo.

Zahtev za izgradnjom kraka od stanice Žarkovo u Trgovačkoj ulici ka Petlovom brdu, kako ističu iz udruženja građana „Po meri metro“, zasniva na svim prethodnim planovima metroa od 1976. godine, na osnovu kojih su pomenuta naselja i razvijana.

Time se, kako se navodi, dobija da 70.000 stanovnika pomenutih naselja dobije metro prevoz koji je decenijama unazad bio planiran, a trenutnim planom su po prvi put izostavljeni.

Zahtev da prva linija metroa prolazi preko železničke stanice Beograd Centar (poznate kao „Prokop”) i Kliničkog centra Srbije, zasnovan je na zvanično predloženoj varijanti prve linije metroa u okviru Plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu od strane samih gradskih planera, ističu iz udruženja građana „Po meri metro“.

Time se, kako se ističe, dobija veza gradske, prigradske i regionalne železnice sa metroom, kao i opsluživanje najvećeg bolničkog centra u Srbiji.

Treći zahtev je transparentnost u donošenju odluka o izboru trase prve linije metroa i svih njenih predloženih varijanti, dodaju iz udruženja „Po meri metro“.

Onlajn peticija se može potpisati na platformi peticije.online a uskoro će uslediti pokretanje i fizičke peticije na ulicama Beograda, najavljuje se u saopštenju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare