Milan Marinković Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Dva dana od objavljivanja istraživanja CINS-a o zatrpavanju Poverenika za zaštitu informacija od javnog značaja velikim brojem identičnih zahteva u kratkom vremenskom roku i o mogućem novom načinu za izvlačenje novca iz budžeta iza kog stoji pet osoba iz Vranja, jedna od njih je povukla sve žalbe, a poslala ih je preko 1.200.

Brankica Milanović iz Vranja je u dopisu Povereniku navela da ostale koji su slali žalbe ne poznaje i da joj nije jasno kako time može da nanese štetu ovoj instituciji.

Požalila se da su „novinari navalili na njena vrata i telefon, da svakodnevno uznemiravaju njenu porodicu i nju, kao i da su objavljeni brojni neistiniti članci o njoj“.

Pored Milanović, žalbe su podnele još tri osobe iz Vranja i jedno udruženje iz ovog grada – Referenca čiji je zastupnik Ivan Stanković, nekadašnji član Gradskog veća.

Institucija Poverenika godišnje u proseku primi nešto više od četiri hiljade žalbi, ali su ih u ovom slučaju za otprilike mesec dana dobili oko pet hiljada i ubrzo je zbog toga iz kancelarije Poverenika stigla vest da je neophodno angažovati dodatne zaposlene koji kopiraju dokumentaciju, a morali su da zakupe i dodatne štampače i kancelarijsku opremu.

Prema pisanju CINS-a, ovakav broj žalbi u kratkom periodu nije rezultat povećane želje građana da dođu do informacija, već, kako je naveo poverenik Milan Marinović, zahtevi i žalbe koje su Vranjanci slali isto glase odnose se na isto – informacije koje se tiču javnih nabavki, što je izazvalo sumnju:

„Sumnjam da su povezani i da im je namera da žalbama preopterete rad ove institucije u nadi da neće stići da reši žalbe u roku. Ukoliko se žalba ne reši na vreme, oni mogu da tuže Poverenika Upravnom sudu i da traže da im se na kraju postupka isplate troškovi advokata. Tužba bi bila osnovana, a naplata troškova advokata sigurna para“, rekao je on novinarima CINS-a.

Ovakve zloupotrebe dešavale su se i ranije, da neko pošalje veliki broj zahteva, a kad mu institucije ne odgovore, podnese prekršajnu prijavu sudu i naplati troškove iz budžeta. Zbog toga je Zakon o pristupu informacijama promenjen prošle godine, ali je ovaj slučaj pokazao da i u novom zakonu postoji način preko kog se može doći do budžetskog novca, napominju iz CINS-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar