Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Građani Srbije se od potencijalne zaraze novom varijantom koronavirusa (naučni naziv B.1.1.529), koja preti iz pojedinih afričkih zemalja, mogu zaštititi masovnom vakcinacijom, a nadzor na granicama mora biti pojačan za ljude koji dolaze iz ugroženih država, apeluju lekari.

Naučnici u Južnoj Africi objavili su da su otkrili novi soj kovida-19 sa vrlo visokim brojem mutacija koji se krivi za „eksponencijalni rast infekcija“. Broj zaraženih u jednom danu povećao se deset puta u odnosu na početak meseca.

„To je soj koronavirusa koji je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) svrstala u kategoriju ozbiljnijih. Ipak, nepredvidivo je šta će da napravi ova varijanta. Ne mora da znači da će da prevlada nad ostalim sojevima. Ova varijanta korone ima čak 32 mutacije, ali ne mora da znači da je najopasnija do sada. Pitanje je kako će da se širi svetom, a to mora da se prati. Na dve nedelje se u proseku javlja novi oblik virusa koji ima biološku prednost, a u moru takvih varijacija korone, nikad ne znamo koja će biti najjača. Ima razloga za brigu, ali ne i za paniku“, kaže za Nova.rs dr Zoran Radovanović, epidemiolog

Nadzor na granicama Srbije mora biti pojačan za sve koji dolaze iz Afrike u narednom periodu.

“Neophodno je pojačati nadzor, odnosno sanitarni inspektor mora da sačeka svakog putnika koji ulazi u našu zemlju, a dolazi iz neke od država u kojima su registrovani oboleli od novog soja. Oni moraju da rade PCR test i bilo bi dobro da neko vreme provedu u izolaciji. Treba pratiti tokom narednih nedelja da li će ovaj soj da dominira i da potisne Deltu plus. I ovi postojeći sojevi su dovoljno ozbiljni da svakako moramo masovno da se vakcinišemo, jer to je jedini način da se zaštitimo od svih varijanti koronavirusa. Pored vakcinacije, obavezno je preduzimati i druge mere, fizičko rastojanje, maska na lisu, jer ne postoji samo jedan metod da se čovek zaštiti, već to ide u paketu” objašnjava dr Radovanović.

I dodaje da će u narednim danima biti sve više zemalja u kojima će registrovati obolele od novog soja kovida-19.

Prema poslednjim podacima, u Južnoafričkoj Republici je kod ukupno 77 ljudi dijagnostikovana ova varijanta koronavirusa, potom kod četiri osobe u Bocvani i jedne u Hongkongu (osoba koja je došla iz Južne Afrike).

Brojne evropske zemlje zabranile su ulaske putnicima iz nekoliko dražava, a to suJužnoafrička republika, Lesoto, Bocvana, Zimbabve, Mozambik, Namibija i Esvatinija. Evropska unija planira da obustavi vazdušni saobraćaj iz južnog dela Afrike, usled zabrinutosti zbog novog soja kovida-19, saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Naime, prvi slučaj novog visoko mutiranog soja koronavirusa otkriven je i u Evropi, u Belgiji, a prethodno i u Izraelu.

Vodeći naučnici su sinoć opisali B.1.1.529 kao najgoru varijantu koju su videli od početka pandemije, jer ima 32 mutacije u šiljastom proteinu, delu virusa koji većina vakcina koristi da pripremi odgovor imunog sistema na kovid. To je gotovo duplo veći broj od onog koji se povezuje sa delta sojem.

Bonus video: Razbijamo zablude o vakcinaciji – Dr Emina Milošević objašnjava zašto korona-vakcine primamo više od jednom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare