Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju pripremilo je radnu verziju izmena i dopuna Porodičnog zakona, o kojima će uskoro početi javna rasprava, a koje predviđaju još jaču i efikasniju zaštitu dece od nasilja. Jedna od predloženih izmena odnosi se na uvođenje zabrane fizičkog kažnjavanja dece u čuvanju i vaspitanju. Pitali smo vas - da li ste za zabranu fizičkog kažnjavanja dece? Odgovori su šarenoliki - od onog čuvenog "Batina je iz raja izašla" do "Ni slučajno, živimo u 21 veku".

Prema Strategiji za prevenciju i zaštitu dece od nasilja za period od 2020. do 2023. godine i Opštem protokolu za zaštitu od nasilja iz 2022. godine, telesno kažnjavanje deteta kao vaspitno sredstvo predstavlja jedan od oblika fizičkog nasilja nad detetom.

Izmenama i dopunama uvodi se eksplicitna zabrana fizičkog (telesnog) kažnjavanja dece kao vaspitnog sredstva ili prilikom čuvanja i podzanja dece, navode iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Pročitajte još:

Roditelji koji i dalje misle da je „batina iz raja izašla“ i ne odustaju od te vaspitne metode, moraće da snose sankcije. Naravno, uslov je da budu prijavljeni za fizičko kažnjavanje deteta. A kazna je korektivni nadzor nad vršenjem roditeljskog prava, u čemu je nadležan organ starateljstva, tj. centar za socijalni rad, koji po Porodičnom zakonu obavlja poslove zaštite porodice, pomoći porodici i starateljstva.

Roditelji koji batinama kažnjavaju svoju decu, po nalogu centra za socijalni rad, ići će na obuku o pravima deteta i roditeljstvu, stoji u radnoj verziji izmena i dopuna Porodičnog zakona, kojima se uvodi zabrana fizičkog kažnjavanja dece.

Foto: Nova S

Gordana Plemić iz udruženja „Roditelj“ ističe da podržava ove izmene zakona.

„Mi smo za zabranu bilo kakvog fizičkog, ekonomskog, psihičkog, mentalnog nasilja nad decom i to nije uopšte upitno. Kad dođete dotle da udarite dete ili na bilo koji način ga povredite, došli ste do trenutka kad i sebi i detetu dokazujete da nemate nikakav mehanizam osim da uvedete trenutno strahopoštovanje. A to nije autoritet, već strah koji daje trenutne učinke, a dugoročno velike loše posledice na rast i razvoj deteta“, ističe Plemićeva.

Komentari na Fejsbuku o tome da li treba podržati zabranu fizičkog kažnjavanja dece su šarenoliki. Ima onih roditelja koji smatraju da se dete vaspitava batinama, ali i onih drugih koji ističu da su „batine izašle iz mode“.

Ilustracija: Shutterstock

Izdvajamo neke od 350, koliko ih trenutno ima.

„Nevaspitanu decu su preimenovali u hiperaktivnu. Sad su ta hiperaktivna deca porasla i postali fantastični roditelji dece koja znaju svoja prava ali ne i obaveze. Više tu ni batine ne pomažu“.

„Ma batina iz raja izašla, a jedan šamar opomene neće naškoditi detetu. Dok su roditelji smeli da istuku dete ta deca su bila i odlični đaci i deca za primer, a sada kad mu lupiš po dupetu, ono odmah zove policiju.. To je jako loš Zakon, pustite da roditelj vaspitava svoilje dete, a ne ulica“.

„Ne, ne podržavamo mada ja lično nisam za fizičko kažnjavanje dece mislim da se mnogo više postiže paznjom i lepim da to deca bolje usvoje. Naravno da ima različite dece ali svejedno sam ubeđena da radom i posvećivsnjem paznje deci moze dosta postici u njihovom napretku i opstem razvoju“.

„Ima neka deca koja su bas hiperaktivna nemirna i neslusaju ni kad mu lepo pricas pa i ako ga malo lupnes po dupence nista strasno i nas su tako vaspitavali pa sta nam fali“

„Moj predlog i savet budućim potencijalnim roditeljima ako nisu sposobni da vaspitavaju decu bez zakona bolje je da ih ne rađaju. Ja sam vaspitana al nikad nisam čula da su se roditelji pozvali na zakon ,tako sam ja vaspitala svoju decu i svi smo postali ljudi. Znači danas bi roditelj do podne trebao da čita zakon a po podne da vaspitava decu. Užas“

„Mene je otac tukao za svaku sitnicu, ja svoje dete ne mogu da udarim, a i nema potrebe jer sve rešavamo razgovorom“.

„Ja sam sama morala doneti prut, ali vrlo retko i nije to bilo prebijanje već opomena za sledeći put, bogami i moja deca su dobijala po guzi, pa evo ih jaki, zdravi i pošteni. Radite kako znate, jer bilo šta da napišem biće kritika. Moj stav sam već iznela“

„Nisam za fizičko kažnjavanje dece, ali nisu ni sve situacije iste. A ponekad i fizička sila je daleko slabija od prave reči u pravo vreme. I za jedno i za drugo roditelji moraju da budu posvećeni deci. A što se zakona tiče on je u praksi neupotrebljiv. Iz više razloga.

„Nego šta je sledeće, verbalno nasilje ili emotivno nasilje? Na kraju ćemo imati društvo u kome roditelj neće smeti svoje rođeno dete da pogleda ružno jer če dete imati mogućnost da prijavi roditelja i da ovaj ode na robiju jer je emotivno povređen, tata nije hte da mu kupi najnoviji telefon. Razmislite o tome“

BONUS VIDEO: Učenici gimnazije Patrijarh Pavle obavljaju društveno koristan rad

video-cdn src=“https://best-vod.umn.cdn.united.cloud/stream?asset=gimnazijalcidrustvenokoristanradds-novas-worldwide&stream=hp1400&t=0&player=m3u8v&sp=novas&u=novas&p=n0v43!23t001″ video-id=“5189012″]

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare