Foto: Twitter/Dragan Milic

Klinika za kardiohirurgiju u Nišu uspela je danas da eliminiše ne samo listu čekanja na operacije, već i listu zakazivanja. Tu vest objavio je doktor Dragan Milić, direktor niške klinike.

„Od danas pacijenti neće čekati operaciju već će klinika čekati pacijente! Ponosan na osoblje koje je ove godine radilo 44 dana vikendima volonterski kako bi se postigao ovaj cilj“, napisao je dr Milić na društvenoj mreži X .

Lekari Klinike za kardiohirurgiju u Nišu postali su poznati javnosti kada je zbog jednog njihovog poteza o njima brujala čitava zemlja i region.

Naime, oni su odlučili da načine potez zbog kojeg se slobodno može reći da u potpunosti ispunjavaju sve ono na šta su se zakleli u Hipokratovoj zakletvi. Naime, kardiohirurzi i ostali doktori sa te klinike odlučili su da bez bilo kakve naknade operišu pacijente i vikendom, sa ciljem da se smanje liste čekanja koje su predugačke, i zbog čega mnogi pacijenti ne dočekaju svoj red za operaciju.

Tako su posle 100 dana rada i 12 uzastopnih radnih vikenda bez prestanka i to bez ikakve naknade, u aprilu ove godine uspeli u svojim namerama i u potpunosti su anulirali listu čekanja.

„Nema ove ništa junačkog i herojskog, samo smo radili svoj posao. Svakog dana je bilo po 10 pacijenata na intenzivnoj nezi, svaka čast kolegama na postignuću. Nagrada nam nije potrebna, ovo je naš posao i pravi sistem vrednosti“, rekao je tada doktor Milić i dodao da im je hitno potrebna oprema i verovali ili ne sve kardihirurške operacije koje su rađene su u jednoj operacionoj sali, zato što toliko imaju EKK mašina, bez kojih sve ove operacije nikada ne bi mogle da budu urađene.

Podsetimo, dr Dragan Milić zbog želje da menja stvari, ali i najavljenog političkog angažmana, sada doživljava ogromne pritiske i opstrukcije.

Smenjen je sa mesta prodekana za međunarodnu saradnju na Medicinskom fakultetu, nije izabran za redovnog profesora Medicinskog fakulteta, a on sam tvrdi da je dobio i savete čega sve treba da se odrekne da bi dobio zvanje redovnog profesora.

„Predočeno mi je da treba da odustanem od svega za šta se javno zalažem ili ću biti izbačen sa fakulteta…ne mogu protiv sebe i svojih uverenja, ma koliku ličnu cenu treba da platim“, ovo su reči doktora Dragana Milića.

BONUS VIDEO: Niški kardiohirurg dr Dragan Milić – žrtva pritisaka i opstrukcija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar