Foto:Promo

Naučnici, među kojima Jirgen Habermas, Noam Čomski, Tomas Piketi, Janus Varufakis, Nensi Frejzer, po navodima lista podržali su "Poziv na solidarnost" koji im je uputio beogradski Institut za filozofiju i društvenu teoriju.

Više od 150 naučnika izjasnilo se u otvorenom pismu protiv planova Vlade Srbije da ograniči naučnu slobodu beogradskog Instituta za filozofiju i društvenu teoriju (IFDT), piše nemački Frankfurter algemajne cajtung (Frankfurter Allgemeine Zeitung – FAZ).

Među nijma su i Jirgen Habermas, Noam Čomski, Tomas Piketi, Janus Varufakis, Nensi Frejzer koji su, po navodima lista, podržali su „Poziv na solidarnost“ koji im je uputio beogradski Institut za filozofiju i društvenu teoriju.

Protest zaposlenih na tom institutu izazvalo je imenovanje Upravnog odbora na čijem je čelu Zoran Avramović, koji je ’90-tih godina 20. veka bio nosilac vodećih funkcija u ekstremno desnoj Srpskoj radikalnoj stranci Vojislava Šešelja, a potpisnici ga smatraju odgovornim za uskraćivanje finansijskih sredstava IFDT-u, piše FAZ.

List podseća da su IFDT osnovali aktivisti pokreta iz 1968. u Jugoslaviji.

„Jedan od saradnika instituta bio je, između ostalih, i 2003. godine ubijeni premijer Srbije Zoran Đinđić, koji je vodio post-Miloševićevsku vladu Srbije“, piše nemački list.

Krajem februara naučna saradnica na IFDT-u Gazela Pudar Draško kazala je da je „Institut praktično u vanrednom stanju od marta prošle godine, zato što je Vlada Srbije narušila praksu konsultovanja kolektiva prilikom postavljanja članova upravnog odbora i potom na isti način postavila vršioca dužnosti direktora“.

Pudar Draško, koja je i pomoćnica direktora na IFDT-u, izjavila je agenciji Beta da „nije isključena mogućnost da je reč o političkom pritisku“, kao i da vlast kritikuje IFDT „jer su svojevremeno zaposleni potpisali podršku građanskim protestima u Srbiji“.

Gazela Pudar Draško i naučna saradnica na IFDT-u Jelena Vasiljević su tada kazale da je kolektivu „naročito sporno“ imenovanje Zorana Avramovića u Upravni odbor instituta, zbog njegovog „nacionalističkog političkog delovanja“, s obzirom na činjenicu da se institut u svom radu upravo bori protiv nacionalizma i ksenofobije, i da su zbog takvog stanja „ugroženi brojni projekti koji su u toku, kao i apliciranje na nove konkurse“.

„Mi ne želimo Zorana Avramovića u Upravnom odboru, a vlast ne može, neće, ne želi da ga smeni“, kazala je Gazela Pudar Draško.

Ona je navela da je od svih instituta, jedino na IFDT-u v.d. direktora postavljen van redova kolektiva, što je jedini takav slučaj u odnosu na sve naučno-istraživačke institute u Srbiji.

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) ocenila je u februaru da je u IFDT-u na delu „sistemski napad države“ na autonomiju naučno-istraživačkog rada u Srbiji i kršenje dobre prakse konsultovanja kolektiva prilikom vladinog imenovanja članova upravnih odbora.

„Autonomija univerziteta i naučne zajednice je ugrožena budući da vlada postavlja četiri člana upravnog odbora naučno-istraživačkih instituta, dok iz redova kolektiva dolaze tri člana.

Time je osigurana stalna većina članova lojalnih Vladi, koji često donose odluke suporotne interesu zaposlenih na institutima“, navela je MASA.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar