Foto: Printscreen FoNet/Video

Inicijativa za ekonomska i socijalna prava podnela je danas nadležnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv direktorke Predškolske ustanove "Vladimir Obradović Kameni" u Pećincima zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo nesavestan rad u službi iz čl. 361 stav 1 i stav 3 Krivičnog zakonika.

Krivična prijava podneta je zbog toga što je direktorka vrtića Anita Volčevski „nezakonitim i nesavesnim radom kršila zakon, propise i druge opšte akte, što je dovelo do grubog kršenja prava dece N.M, J.M i S.M.“

Podsećamo, deca koja su prethodno bila upisana u vrtić „Vladimir Obradović Kameni“, ove godine su nezakonito ispisana i rangirana „ispod crte“ jer su njihovi roditelji ili rođaci povezani sa jednom opozicionom političkom strankom – ili su njeni članovi i lokalni funkcioneri, a isto su prošla i deca čiji su članovi porodice učestvovali u protestu poljoprivrednika.

Uprkos nalazima Prosvetne inspekcije koja je utvrdila grubo kršenje propisa od strane vrtića, te naložila ispravljanje propusta, deca već duže od mesec dana ne mogu da pohađaju svoj vrtić, a njihovi roditelji su prinuđeni da svoj posao i druge obaveze prilagođavaju novonastaloj situaciji u kojoj uprkos ispunjavanju svih uslova, za njihovu decu odjednom nema mesta u vrtićima.

Iako su se roditelji ovim povodom obratili svim nadležnim organima, do danas nije došlo do rešavanja njihovih problema, niti je iko od odgovornih za kršenja prava dece odgovarao. Zbog toga je Inicijativa A 11 danas podnela krivičnu prijavu, a podneta je i dopuna pritužbe za diskriminaciju koju su roditelji prethodno uputili Poverenici za zaštitu ravnopravnosti.

PROČITAJTE JOŠ

„Grubo kršenje prava dece i narušavanje principa najboljeg interesa deteta zbog toga što su odrasli članovi jedne ili druge političke partije apsolutno je neprihvatljivo u Srbiji. Zbog toga još jednom pozivamo Predškolsku ustanovu da promeni svoje nezakonite odluke, a nadležnima da utvrde odgovornost za kršenje prava dece kako bi ona nesmetano mogla da nastave da pohađaju svoj vrtić“, navode iz inicijative.

Inače, nedavno je i predsednik Srbije Aleksandar Vučuć reagovao na ovaj slučaj, te je rekao da ni za šta od ovoga nije čuo, ali ako je istina – deca će biti vraćena u vrtić.

To je rekao u petak, a do danas, srede, roditeljima se niko nije obratio kako bi deca bila vraćena u vrtić, saznajemo od Jelene Mažić, majke čije dvoje dece trpe zbog političkog moćnika koji se pita i koja deca će sedeti kod kuće, a koja će ići u vrtić.

BONUS VIDEO Pregled velike sramote: Kako se Vučić pretvarao da ne zna za SNS kabadahiju iz Pećinaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare