Poljoprivrednici blokada Pančevo Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/

Poljoprivrednici širom Srbije danas počinju proteste. Posle jučerašnjih propalih pregovora sa Vladom Srbije, oni su odlučili da će danas izaći na ulice i to poljoprivrednici u Kragujevcu, Kruševcu, Novom Sadu, Pančevu, Subotici, Čenti, Kovinu i Bogatiću.

Učešće u protestima najavila je i Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednika Stig, Naše mleko iz Mačve, Baski paori, Poljoprivrednici Bavanište i drugi poljoprivredni proizvođači.

Prema najavama u podne će se okupiti u centru Bogatića.

Poljoprivrednici iz Mačve su najavili svoj skup tačno u podne u centru Bogatića i prema najavama oni će tu ostati do daljnjeg, neće se pomerati do ispunjenja njihovih zahteva. Nešto drugačije je situacija širom zemlje, negde će poljoprivrednici iću u protestne vožnje, negde će se blokirati saobraćaj, a negde će samo skrenuti pažnju na svoje probleme gde će biti parkirani sa svojim mašinama pored puteva.

Poljoprivrednici su juče bili u Vladi Srbije, a do kasno sinoć trajao je sastanak poljoprivrednika u Mačvi gde su dogovoreni dalji koraci.

„U suštini sve je dogovoreno još ranije, ovi zahtevi su išli i pre toga, mi smo u ovoj borbi od prošle godine negde od februara meseca, krenuli smo sa pregovorima sa vladom i ministarstvom, ne znam više na koja vrata nismo bili i sa kim nismo razgovarali. Ovo je naš zadnji mogući apel, udružili smo se sa drugim udruženjima, nismo mogli sami da to izvedemo, nas stočara ima dosta manje i nismo mogli ništa da uradimo, vidite da vlada nije imala sluha. Jednostavno ovo je bio korak koji smo morali da napravimo, ovi protesti su ishod njihovog rada i svega ostalog“, rekao je Pajić i dodao da otkad su najavili protest oni više nemaju kome da predaju svoje mleko.

PROČITAJTE JOŠ

Dodao je da njihovo mleko od danas više nije u otkupu.

„Od kad smo najavili protest mi više nismo dobri ni za jednu mlekaru. Naše mleko danas sutra će ići u kanalizaciju, naše mleko od danas više nije u otkupu“, kazao je Pajić.

Sinoć je prećeno jednom od poljoprivrednika Mileti Slankamencu, a sada smo od Pajića saznali na koji način se još poljoprivrednici prisiljavaju i to oni koji najavljuju proteste i koji ih organizuju. Neki od njih od danas više neće moći da prodaju svoje poljoprivredne proizvode.

U Kisaču su se organizovali vojvođanski poljoprivrednici i tamošnja kolona će krenuti verovatno neposredno pre početka zakazanog protesta koji je zakazan u podne u Novom Sadu.

Goran Filipović ratar iz Kisača otkrio je kakva je logistika protesta i da kolona traktora kreće oko 10 sati.

Vojvođanski paori neće blokirati puteve, već će pokušati da skrenu pažnju protestnom vožnjom i eventualno će blokirati jednu traku kod Sajma u Novom Sadu.

Tačne lokacije protesta 

Blokade poljoprivrednika počinju danas u 12h u Novom Sadu (Sajam), Subotici (Gradska kuća), Pančevu (Rafinerija), Loznici (Valjevski put), Bavaništu (Most na Dunavu), Bogatiću (Centar, drugi dan most), Čenti (Most na Begeju), Mrčajevcima (kod Kraljeva), Somboru.

Zahtevi protesta 

Da zagarantovana cena mleka bude 78 dinara + PDV, da subvencije po hektaru budu 300 evra,da premija za mleko bude 20 dinara, a referentna cena ratarskih kultura bude izjednačena sa berzama u Parizu i Budimpešti.

Da budu uvedeni prelevmani na sve države EU i CEFTA sporazuma na sve mlečne proizvode; da dizel za obradive površine bez akciza sa PDV-om bude 100 litara po hektaru za ratarske kulture i 300 litara po hektaru za povrtarske i voćarske kulture;, kao i  da regres za mlečne krave bude 40.000 dinara  i da bude ukinuto plaćanje naknade za odvodnjavanje i prebačeno na lokalne samouprave.

BONUS VIDEO: Menja se zakon o podsticajima u poljoprivredi: Evo šta su poljoprivrednici u Skupštinu Srbije poručili vlastima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar