Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na auto-putu "Miloš Veliki" 15. aprila u probni rad biće pušten sistem naplate putarina putem vinjeta.

Agencija za bezbednost saobraćaja je najavila da će probni period trajati do 1. septembra kad će se izvršiti analiza uspeha i zaključiti studija prema kojoj bi se na svima auto-putevima sa sistema zatvorne naplate prešlo na vinjete, pišu Vrele gume, navodi portal „B92„.

Tehnička osnova za spovođenje u delo ovog dugo predlaganog vida naplate već postoji. Na svim pristupnim naplatnim rampama auta-puta postoje kamere sa detekcijom čitanja registarskih tablica, a tako je i na naplatnim stanicama Obrenovac, Ub, Lajkovac, Ljig, Takovo i Preljina, ali i na svim isključenjima.

Prema najavi iz Ministarstva građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе, kako bi se izbegli problemi tokom prelaska na novi način naplate, putarina će se do 15. maja naplaćivati na oba načina. Na vozačima je da odluče da li će putarinu plaćati na naplatnim stanicama ili pre ulaska na auto-put kupovati vinjete.

Vinjete će moći da se kupe u svim poslovnicama AMSS-a i na benzinskim stancima na prilazima auto-putu. Kao što je to slučaj kad se putuje u Mađarsku, vozač na pumpi saopštava broj registarske tablice na kasi i dobija fiskalni račun, a kamera na auto-putu detektuje tablicu i otvare rampe.

Iz ministarstva napominju da će cene vinjete biti promotivne.

Tako će cena za celu deonicu auto-puta „Miloš Veliki“ iznositi 300 dinara umesto dosadašnjih 420 dinara. Posebna pogodnost je što će važnost vinjete biti 24 sata u oba smera tako da neko ko se ovim putem vraća istog dana neće morati ponovo da ponovo kupuje vinjetu.

Ukoliko se ovaj način naplate pokaže kao dobar, posebno zbog ušteda u ljudstvu i drugim gubicima na naplatnim rampama, od prvog aprila 2022. sistem bi etapno trebao da zaživi na svima auto-putevima u Srbiji, a prva deonica biće na relaciji naplatnih rampi Subotica Sever-Bubanj potok.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar