Novosađani su se ponovo okupili na Šodrošu, gde su se juče sukobili sa policijom koja je obezbeđivala kineske radnike kako bi im omogućila da otpočnu sa izgradnjom četvrtog mosta u Novom Sadu. Tenzije ponovo rastu, a aktivisti su probili kordon policije i zaštitnu ogradu. Ima i privedenih.

Deo zaštitne ograde koja je juče postavljena je srušen, a u međuvremenu konstantno pristiže sve veći broj pripadnika Žandarmerije pod punom opremom.

Građani su prošli kroz više mesta gde je ograda srušena, a najmanje tri demonstranta su privedena, javlja reporterka portala Nova.rs.

Okupljeni pored skandiranja mole policiju da pređe na njihovu stranu, a u nekoliko navrata su bačene dimne bombe.

Kako pristiže više građana na Šodroš, tako dolazi i sve više pripadnika MUP-a, na terenu je oko pripadnika Žandarmerije i Interventne.

Šodroš protest Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Za razliku od juče, gde je policija potisnula građane, danas je obrnuta situacija, jer su demonstranti probili i iscepkali kordon Žandarmerije.

Šodroš protest Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Aktivisti i broji građani već 120 dana danonoćno brane ovaj lokalitet, zahtevajući od nasležnih da izmeste most na drugu lokaciju, kako bi se očuvala poslesnja zelena oaza na priobalju.

Uprkos protestima, ali i nedostatku potrebnih dozvola, gradska vlast se mesecima oglušuje o zahteve građana, a juče je i policiju poslala da ukloni demonstrante.

Juče je u neredima privedeno desetak aktivista, među kojima je bilo i povređenih. Danas je u 16h počela akcija „Očistimo Šodroš od smeća“.

Za sada je na Šodrošu oko 200 aktivista i desetine pripadnika policije.

Šodroš protest Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Snimak uživo sa protesta možete pratiti na linku Fejsbuk stranice  ">Radio 021.

„Šodroš danas čistimo od kriminala, bezakonja, i bahate vlasti koja zloupotrebljava policiju kako bi progurali projekat za koji nemaju čak ni sve potrebne dozvole. Danas su postavili jednu tablu sa koje se još farba suši i na kojoj se pominje nekin privremeni most. Ovde, ponavljamo, nije most glavni problem, nego vijaduk i Novi Sad na vodi, a izgradnja ovog mosta je uvod u to“, rekao je jedan od aktivista Miran Pogačar.

Aktivista Brajan Brković obratio se okupljenima podsećajući da je 11 njegovih kolega aktivista privedeno, uprkos tome što nisu napadali policiju, niti je ometali. On je prozao gradomačelnika Miloša Vučevića da zloupotrebljava policiju i podsetio da već duže od 5 meseci aktivisti brane Šodroš upravo od nasilja koje gradska vlast njima pokušava da pripiše.

Šodroš protest Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Brković je zatim pozvao sve okupljene da krenu u kamp Šodroš koji je poslednja odstupnica između poslednje zelene oaze na Dunavu i novog urbicida u vidu Novog Sada na vodi.

Marijana Mutavčijeva, jedna od akivistkinja rekla je da je tu zato što se unazad dve godine bave ovim problemom novosadskog priobalja, odnosno, promene namene tog zemljista, koje prešlo iz sportsko rekreativnog u stambeno. Most je amortizer koji treba da koristi za čitav plan priobalja. On je iskorišten kao uvod u te promene, gde bi zapravi trebao da nikne Novi Sad na vodi.

Ona je dodala da ih je policija juče beskrupulozno mlatila. Mi nemao više institucionalno da radimo, da branimo šumu. Ostalo je da ju branimo telima, dodala je.

Šodroš protest Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Aktivistkinja Jovana Radović:

„Pet meseci gradjani telima brane ovu priridu, ali nasa borba traje dve godine kroz institucije protiv donosenja GUP i izgradnja mostu na ovom mestu. Poslednjih meseci je u pitanju i fizicka borba. Nazivaju nas zgubidanima, stranim placenicima,dangubama … a vecina nas je zaposlenih koji svoje slobodno vreme ulazu da brane ovaj kamp. Nismo dokoni, nismo zgubidani, ali smo svesni ako ostanemo skrstenih ruku, ovo ce sve nestati. Nas trud, nasa krv, nasa snaga, nase suze sve je to ulozeno da pokazemo da necemo posustati pred prljavim novcem i krupnim kapitalom.“

Šodroš protest Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs
Jučerašnji dan obeležilo koškanje sa policijom 

Podsetimo, nekoliko desetina građana okupilo se juče na Šodrošu kod Novog Sada kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog toga što će graditi novi most. Prema njihovim rečima, gradnja će uništiti životnu sredinu u ovom kraju.

Oni su počeli okupljanje u utorak rano ujutru, nakon čega je došlo do koškanja sa policijom. Privedeno je 11 osoba, među kojima i aktivista Brajan Brković, nekoliko funkcionera „Moramo“ i dva univerzitetska profesora. Svi privedeni su pušteni na slobodu uz prekršajne prijave.

Protest su podržali i narodni poslanici Aleksandar Jovanović Ćuta, Nebojša Zelenović, kao i bivša kandidatkinja za predsednicu Biljana Stojković.

Jutros je okupljanje nastavljeno, a prostor oko samog Šodroša obezbeđuju jake policijske snage, kao i pripadnici Žandarmerije.

Bonus video: Nova S na licu mesta: Šodroš od jutros prepun policije, sudija sinoć šikanirala privedene

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare