munjeviti udar
Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem "Munjeviti udar 2021" - najveća u poslednjih nekoliko decenija - počela je danas na vojnom poligonu na Pešteru.

Na vežbi po temi „Ojačana taktička grupa u izvođenju napadne operacije“, učestvuje 2.337 pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, od čega je 1.224 pripadnika kopnene vojske.

Pre početka vežbe, predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je raport kapetana VS Danila Manojlovića. Vežbi, pored predsednika Vučića, prisustvuju i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, potpredsednik vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović, kao i drugi ministri u Vladi Srbije.

Najveća vežba koja se odigrava u poslednjih nekoliko decenija je prikaz odlučnosti i vatrene mogućnosti snaga Vojske Srbije za odgovor na izazove, rizike i pretnje po bezbednost Srbije, sadejstvo združenih snaga u izvršavanju složenih vatrenih zadataka i kriznih situacija, te borbene mogućnosti sredstava u naoružanju.

Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem izvodi se pod pretpostavkom da su oružane snage neprijatelja koordiniranim aktivnostima izvršile oružanu agresiju i privremeno okupirale jugozapadni deo srpske teritorije.

Najsavremenija sredstva Kopnene vojske, kao i borbeni sistemi koje razvija domaća odbrambena industrija prikazuju vatrenu moć i sposobnost manevra pred državnim rukovodstvom.

Posade tenkova T-72 MS javnosti prvi put predstavljaju borbene mogućnosti uz upotrebu savremenih opto-elektronskih i nišanskih sistema kojima je ovo borbeno vozilo opremljeno.

Zajedno nastupaju i modernizovana oklopna borbena BRDM-2M koja su nedavno, sa tenkovima, stigla iz Ruske Federacije.

Zadatak oklopnih jedinica je da snažnom vatrom i odlučnim manevrom slome odbranu neprijateljskih snaga.

U ulozi borbenog osiguranja je mehanizovana pešadija na „lazarima 3″, „miloš“, „MRAP 6×6″ i „NTV“, vozilima koja su proizvod domaće odbrambene industrije.

Tu su i oklopni transporteri BVP-M80A i BOV.

Foto: mod.gov.rs

Vatrenu podršku u napadnoj operaciji pružaju samohodne top-haubice 155mm Nora B-52, samohodni višecevni raketni lanseri 128mm „oganj“ digitalizovani, baterija samohodnih višecevnih raketnih lansera 128mm „oganj“ M-18 modularni, lanser „morava“ i samohodne haubice 122mm „gvozdika“ modernizovana kao i minobacači 120mm. Moć dejstva po ciljevima u vazdušnom prostoru i niskoletećim vazduholovima pokazuju artiljerijsko raketna baterija „pancir“ S-1, dve baterije hibridnog artiljerijsko-raketnog sistema „PASARS“ i kao i laki PVO sistemi „igla“ na vozilima NTV, te sistem „strela“ 2M.

Manevar i posedanje položaja za dejstvo prikazaće i samohodna raketna baterija modernizovanog sistema KUB. Nakon izvršene agresije, neprijateljske snage ekvivalenta dve borbene grupe, jačine dva pešadijska bataljona organizovale su odbranu na liniji: Sjenica – Nova Varoš – Čajetina – Bajina Bašta i očekuju dovođenje novih snaga iz dubine operativnog rasporeda radi održavanja dostignute linije.

Načelnik generalštaba Vojske Srbije naredio je Kopnenoj vojsci da u sadejstvu sa Ratnim vazduhoplovstvom i protivvazduhoplovnom odbranom, 72.brigadom za specijalne operacije, 63.padobranskom brigadom i delom modernizovanih i sredstava iz razvojnog programa odbrambene industrije Ministarstva odbrane Republike Srbije, izvede napadnu operaciju.

Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana VS zadejstvovalo je lovačku, bombardersku i transportnu avijaciju kao i helikopterske jedinice koje su na aerodoromima „Pukovnik pilot Milenko Pavlović“ i „Morava“ čekale komandu za poletanje i dejstvo na Privremenom poligonu „Pešter“.

Foto: mod.gov.rs

Modernizovani lovac „mig-29″ poleteće sa aerodroma u Batajnici i na završnom danu „Munjevitog udara“ izvršiće zadatke uspostavljanja prevlasti u vazdušnom prostoru i patroliranja, a po naređenju komandanta vežbe biće spreman za dejstvo po ciljevima na zemlji. Avioni tipa „orao“ poleteće sa vojnog aerodoroma u Lađevcima sa zadatkom da iz vazduha podržava kopnenu operaciju.

Vazduhoplov će po ciljevima na zemlji dejstvovati vođenim raketama „maverik“ i avio bombama FAB-250 velike razorne moći. Po ciljevima na zemlji dejstvovaće i školsko-borbeni avion „galeb G-4“. Efikasnost dejstva po oklopljenim ciljevima pokazaće helikopter Mi-35 raketama „ataka“ i nevođenim raketama S-8.

Veštinu dejstva rekatama „maljutka“ demonstriraće posade helikoptera „gama“. U nekoliko sekvenci složene napadne operacije svoju ulogu će imati Erbasovi helikopteri H-145M, Mi-8 i Mi-17 kao i transportni avion An-26. Izviđanje borbenog rasporeda neprijatelja iz vazduha vršiće daljinski pilotirani vazduhoplovi Ć-92 i „vrabac“.

Foto: mod.gov.rs

Slika sa Ć-92 se upotrebom telekomaciono-informacionog sistema koji je integrisan u pokretni komutacioni čvor, distribuira na komandno mesto i dostupne su komandi vežbe u realnom vremenu.

Taj vazduhoplov će, po odluci komandanta, biti u mogućnosti da dejstvuje i laserski vođenim raketama po ciljevima u borbenom rasporedu neprijatelja.

Speifičnu ulogu u vežbi imaće i avion N-62T „super galeb“ tegljač koji će vući metu „Rukavac“ na koju će vatru otvoriti baterija PASARS topovima 40mm.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare