Ilustracija Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U Negotinu je u toku dezinfekcija Doma za stare "Radost" u Negotinu, koju, zajedno sa pripadnicima Oružanih snaga Ruske Federacije, obavljaju i pripadnici Vojske Srbije.

Pre same dezinfekcije tog objekta, ruski epidemiolozi sastali su se sa članovima Štaba za vanredne situacije u Negotinu, gde su upoznati sa epidemiološkom situacijom u Domu i procenili koje mere dezinfekcije treba da se obave.

Prema poslednjim podacima, koje je juče saopštio predsednik Opštine Negotin Vladimir Veličković, u Domu za stare „Radost“ kod 48 osoba potvrđen je pozitivan nalaz na virus korona.

Nakon kontrolnog testiranja, od svih 40 korisnika, 18 zaposlenih i dva pripadnika Vojske Srbije koji su od 30. marta radili na obezbeđivanju Doma, samo devet osoba je imalo negativan nalaz, a za tri osobe materijal je još uvek u radu.

Prema rečima Veličkovića, nakon pređašnjih alarmantnih rezultata, urađeno je 60 kontrolnih testova, kako bi se proverilo i sagledalo celokupno stanje u Domu za stare „Radost“.

Ti testovi su pokazali da su na virus korona pozitivna 33 korisnika doma, 13 radnika i dva vojnika, a negativan nalaz potvrđen je kod pet korisnika Doma i četiti zaposlena lica.

Veličković je tada kazao da su i preostali domovi u toj opštini već u obradi, kao i da će se testirati tri doma i radnji za pružanje usluge smeštaja, koje su bez licence za rad kao dom, i dva doma.

Domu za stare „Radost“ zbog uočenih nepravilnosti u radu biće najverovatnije oduzeta dozvola za rad i pokrenuta krivična prijava od strane resornog ministarstva po ukidanju vanrednog stanja.

Policija i tužilaštvo su juče počeli da rade svoj deo posla i nakon istrage znaće se tačno šta se dešavalo i šta je prouzrokovalo ulaz Kovida -19 u taj dom.

Svi korisnici sa pozitivnim nalazom upućeni su na dalje lečenje, u Klinički centar Niš, gde je za sada četiri osobe iz Doma, Nišku banju i Sokobanju.

„Ljudski faktor je uzrok zaražavanja. Opštinski štab za vanredne situacije je preduzeo sve neophodne mere, ali s obzirom da je privatni dom u pitanju nismo imali naznaka kako bi ranije nešto preduzeli. 21. aprila dva radnika su došla sa simptomima, imali su negativan nalaz, međutim sa kontrolnim testiranjem jedan od njih je sada pozitivan. To nam je bilo sumnjivo i zato je Zavod za javno zdravlje već 22. aprila testirao 40 osoba“,kazao je Veličković.

Kako je dodao, ljudi koji upravljaju tim privatnim domom su kasno reagovali i kasno dali informacije o tome šta se dešava unutar doma, a, prema saznanjima Štaba, glavni propust je nepoštovanje preporuke o petnaestodnevnom smenskom radu i to što se dešavalo da su neki zaposleni imali simptome, koji su ukazivali na koronu, ali su izbegavali da to prijave i da se testitaju.

Porodice svih zaposlenih koji su pozitivni na virus korona testirani su juče, a Veličković je kazao i da se radi na pronalaženju svih kontakata koje su pozitivne osobe imale u poslednjih deset dana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar