Foto:Privatna arhiva

U vremenima kada obavezni udžbenici koštaju i po 15.000 dinara, roditelji su našli način da umanje svoje troškove. Tako su članovi Saveta roditelja u Osnovnoj školi "Oslobodioci Beograda" pokrenuli projekat poklanjanja udžbenika "Ja poklanjam, a ti dođi da uzmeš (Oslobodioci)", zahvaljujući kom je kupovina novih udžbenika u ovoj školi otišla u istoriju.

Kako predsednica Saveta roditelja Jelena Miljković kaže za „Novu“, sve je počelo u februaru prošle godine, kada se pojavila priča o profesoru Aleksandru Kavčiću, koji je u akciji svoje fondacije objavio besplatne udžbenike za đake u Srbiji. Savet roditelja i predstavnici roditelja u školskom odboru tada su odlučili da takvu akciju pokrenu u školi koju pohađaju njihova deca.

Prema njenim rečima, ostali roditelji su spremno dočekali i podržali ovakvu ideju.

„Naravno, uprava škole nije bila srećna, jer oni imaju svoje izdavače i brane se pričom da nastavnici biraju udžbenike koji su najbolji, nezavisno od izdavača“, kaže Miljković, i dodaje da su roditelji slali veliki broj prijava zbog nepravilnosti u samom radu škole kada je u pitanju izbor udžbenika.

Kako dalje objašnjava za „Novu“, škola je ove godine izabrala tri udžbenika sa liste profesora Kavčića, za osmi razred. Tada su se roditelji zapitali zašto bi Kavčićeve udžbenike „trošili“, kada mogu međusobno da razmene udžbenike. Tako je rođena jedna ideja, a odziv je veliki.

Roditelji su prvo stare udžbenike odneli u školsku biblioteku, što je direktorka donekle odobrila. Tako su roditelji materijalno ugožene dece mogli potpuno besplatno da uzmu polovne, ali očuvane knjige.

„Videvši da je biblioteka već prepunjena knjigama, da ne bismo zauzimali prostor u školi, oformili smo vajber grupu, gde jednostavno dajemo I uzimamo udžbenike. Odziv je veliki, za sada se ova akcija odvija fenomenalno“, kaže Miljković.

Kako ističe naša sagovornica, škola ovoj akciji nije rekla „ni da, ni ne“.

„Mi smo na Savetu roditelja pričali o mogućnosti donošenja polovnih udžbenika u školu na kraju školske godine, I čak smo od nastavnika dobili poruke da ko želi da donira udžbenike, može da ih donese u školu, tako da smo to okarakterisali kao pozitivan odgovor škole na našu akciju“, objašnjava Miljković.

Kroz smeh ističe da ne zna koliko je škola zapravo srećna zbog ovakve akcije, ali za sada je niko nije osporavao.

„Mi zaista ne radimo ništa ni protivzakonito, niti pokušavamo da ovo sprovedemo nasilno, to je jedna normalna, blaga, ljudska akcija za dobrobit običnog čoveka, koji je zapravo predstavnik 95 odsto nas na Balkanu, koji se bori od prvog do prvog za svoju egzistenciju“, kaže Miljković.

Kako dalje ističe, u ovoj školi je prktično potpuno obustavljena kupovina novih knjiga, već se polovni udžbenici nasleđuju među učenicima.

Ukoliko se neko od roditelja bude odlučio da za svog školarca kupi nove knjige – i to je u redu, ali za sada su svi oberučke prihvatili ovu inicijativu.

Foto:Privatna arhiva

„Mi smo u spisak knjiga uvrstili i udžbenike koje je odabrala škola, kako bi ljudi sami videli šta im je činiti. To je 99 odsto isto od strane do strane, možda je kod jednog izdavača roda na petoj strani, a kod drugog na desetoj, a to su smešne razlike“, objašnjava naša sagovornica.

Prema njenim rečima, možda neko ima novca i želi da mu dete ima „mirišljave, nove knjige“, a ovakvu odluku drugi roditelji neće osporavati.

Miljković ističe da je ovakav odziv roditelja bio očekivan, jer, kako kaže, veliki broj roditelja nije u finansijskoj mogućnosti da priušti deci nove udžbenike s obzirom na njihovu cenu, tako da su svi jedva dočekali ovakvu inicijativu.

„Mi smo se svi spoznali u istom problemu. Trudimo se da činimo dobro jedni drugima, da pomažemo, to je poenta jedne ljudske zajednice“, zaključila je sagovornica „Nove“.

BONUS VIDEO Ovo su priče koje niste našli u istorijskim udžbenicima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare