Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Smenjivanje kiše, vlage i sunca, kojim je započelo ovo leto, pogodovalo je razmnožavanju komaraca, koji su se u velikom broju ‘’nastanili’’ u parkovima, područjima oko reka, jezera i drugih otvorenih voda, ali i u zelenilu koje se nalazi u urbanim sredinama. Ove letnje "krvopije" u stanju su da svojim napadom upropaste večernju šetnju ili boravak u prirodi, pa je uz individualno korišćenje preparata, sprejeva i krema koji ih odbijaju, jedini spas organizovano teritorijalno zaprašivanje koje sprovode lokalne sampouprave.

Autor: Aleksandara Petrović

Zaprašivanje komaraca realizuje se u dve faze, koje podrazumevaju uništavanje larvi biološkim preparatom (lARVASTOP PIRIPROX 0,5 ZG) koje je bezopasno za ljude i zaprašivanje odraslih formi komaraca, takozvanom tehnikom „toplog zadimljavanja’’.

U Kragujevcu u planu još šest akcija zaprašivanja

U Kragujevcu su u toku jula (10.07. i 21.07) sprovedene dve akcije suzbijanja komaraca, a planirano je da u ovoj godini, tokom sezone kada su ovi insekti aktivni, bude organizovano ukupno osam akcija suzbijanja.

Najveća legla komaraca u Kragujevcu su u Šumaricama i području oko jezera ‘’Bubanj’’ tako da se akcije suzbijanja organizuju upravo u tim delovima grada. U Gradskoj upravi za zdravstvo navode da je 21. jula akcija zaprašivanja sa zemlje realizovana u centralnom delu parka Šumarice, tretiran je zeleni pojas uz istoimeno jezero, kao i naselje Košutnjak, jezero Bubanj, gradski parkovi, travnjaci i blokovsko zelenilo.

U Gradskoj upravi navode da je prilikom tretiranja komaraca korišćeno biološko sredstvo koje je u potpunosti bezopasno za ljude, ali može da naškodi pčelama, pa se zbog toga akcije zaprašivanja uvek realizuju u večernjim satima i uz najavu, kako bi pčelari zaštitili svoje košnice.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

U firmi koja na teritoriji grada sprovodi akciju zaprašivanja kažu da je prilikom tretiranja larvi, procenat uništavanja između 30 i 40 odsto, ali da su potrebni i pogodni vremenski uslovi bez kiše, kako bi period ‘’bez komaraca’’ što duže potrajao.

Ocenjuju da je ova sezona vremenski izuzetno neujednačena i da česte kiše ‘’poništavaju’’ akcije suzbijanja komaraca, pa je osetno ove godine i pored zaprašivanja, komaraca mnogo više nego ranije.

U Kragujevcu je od osam akcija zaprašivanja koje su planirane za ovu sezonu, do sada realizovano pet, a u zavisnosi od vremenskih uslova i razmnožavanja ovih insekata, tokom avgusta i septembra biće realizovane još tri akcije.

Kragujevačka Gradska uprava ima dugogodišnji ugovor o suzbijanju komaraca sa jednom firmom iz Beograda, koja takozvanim „topovim“ sa zemlje zaprašuje područja u kojima se razmnožavaju komarci. Gradskim odlukama iz lokalnog budžeta za ovu godinu planirana su sredstva za šest zaprašivanja, ali u akciji suzbijanja komaraca učestvuje i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koje je ove godine za uništavanje komaraca u Šumadiji, izdvojilo sredstva za dva tretmana, tako da će u toku ove godine u Kragujevcu biti realizovano ukupno osam akcija.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Kraljevo: Komarci će se zaprašivati sve do oktobra

Zaprašivanje komaraca na teritoriji grada Kraljeva i prigradskih naselja sprovode ekipe Veterinarskog specijalističkog instituta (VSI). Zaprašivanje je počelo početkom jula i u zavisnosti od vremenskih uslova sprovodiće se do sve do oktobra.

Tretmani će se obavljati u večernjim satima, i to u periodu od 18.30 do 23 sata, a ukupna vrednost ovog projekta iznosi 2,28 miliona dinara.

Osim ovog, Veterinarski institut je angažovan i na larvicidnom tretmanu komaraca na teritoriji cele Srbije po javnoj nabavci koju je sprovelo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Ovaj posao, kako saznajemo, sprovodi konzorcijum firmi, a VSI će obavljati nadzor nad ovim aktivnostima. Radiće se tretman površina prirodnih staništa larvi komaraca posebnim preparatima kako bi se u startu redukovala njihova populacija.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare