Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

"Pobedili smo koronu": ako je verovati sve glasnijim spekulacijama u narodu (ali i na društvenim mrežama) ovo bi mogla biti poruka koju će Vlada, državne institucije i vladajuća SNS, poslati građanima tokom maja, kada će, navodno, ponovo proglasiti pobedu nad koronavirusom.

 

Pišu: Mihailo Jovićević i Bojana Milovanović

Prema tim spekulacijama – o kojima se do sada niko nije zvanično izjašnjavao – počelo je štampanje majica sa pomenutim natpisom, ali i zakupljivanje bilborda koji bi trebalo da nose istu poruku.

Nova.rs danas je ovo pitanje postavila i Kriznom štabu, nakon njihove sednice (na kojoj je odlučeno da se kafići i restorani otvore od 8. maja – ukoliko to stanje dozvoli):

„Prestanka pandemije nema bez svetske zdravstvene organizacije. Svi smo globalno selo, svaki događaj se može preneti veoma brzo na drugo mesto gde se ne očekuje. To (pobeda nad koronom, prim. nov.) se neće desiti u maju mesecu, sigurno. Nisam čuo da se spremaju bilbordi, ali sam čuo da bi mnogi to želeli“, rekao je dr Tiodorović.

Spekulacije

Ipak, spekulacije govore da bi datum „proglašenja pobede“ mogao biti u poslednjih desetak dana maja.

Skup
Građani igraju kolo oko spomenika Stefanu Nemanji Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Ovo, naravno, ne bi bio prvi put da je Srbija pobedila koronu. Sveža su sećanja na predizborne slogane i ocene pred junske izbore, u koje smo ušli trijumfalno, a iz kojih smo izašli usred drugog talasa koronavirusa. Sećaju se i građani Sandžaka strašnih prizora epidemije koja je protutnjala kroz Novi Pazar i Tutin. Za to vreme, zvanične brojke su govorile da je dnevno umirala jedna osoba.

Ubrzo, i jedan od čelnih ljudi Kriznog štaba, dr Predrag Kon, morao je da prizna – umrlih je mnogo više.

Prethodna pobeda nad koronom bila je, u to sumnje nema, izvojevana u kontekstu junskih parlamentarnih izbora. Ovoga puta nam se sličan scenario ne bi smeo dogoditi.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare