Foto: Shutterstock

Ministar prosvete Branko Ružić najavio je mogućnost zabrane unošenja mobilnih telefona đacima u učionice kao odgovor na sve češće nasilje u školama. Portal Nova.rs pitao je čitaoce na Fejsbuku da li odobravaju ovakvu potencijalnu meru u školama? Gotovo 2.000 komentara svedoči o tome da je ova tema uzdrmala srpsku javnost.

Na Fejsbuku je izbio pravi „rat“ – ima onih koji smatraju da bi bezbednost dece bila ugrožena ukoliko bi im se zabranilo da koriste mobilne telefone u školama, a ima i onih koji takvu meru podržavaju i zalažu se za veća prava nastavnika.

Jedan od komentara bio je da bi unošenje mobilnih telefona trebalo zabraniti deci i roditeljima.

Jedna čitateljka imala je predlog da u učionici postoji posebno određeno mesto za odlaganje mobilnih telefona tokom trajanja nastave.

„Za vreme časova deca stavljaju telefone u za to predviđene kutije, nakon časova vraćaju se telefoni deci…..ponekad završavaju sa časovima oko 20h i da nemamo pojma gde su kako su? I jedan od odbrambenih mehanizama od predatora je da dete dok se vraća iz škole bude na vezi sa nekim…Razmislite malo i o tome“, glasio je pomemnuti komentar.

Među čitaocima je bilo onih koji su na šaljiv način predstavili da su deci mobilni telefoni svakako potrebni, a čini se da se glavna debata vodi oko toga kako pravilno ograničiti njihovu upotrebu tokom časa.

Svakako, da svako dete koje putuje do škole nekim vidom prevoza ima svoga goluba pismonošu da javi ako se nešto desi u prevozu, autobus se pokvari itd… A može i snežna sova ko ima…“, glasio je komentar.

Iz ovih komentara čini se da pojedini čitaoci nisu razumeli da bi deci bilo onemogućeno da koriste telefone samo dok su u školi, a ne i kada idu u nju ili se vraćaju iz nje.

Ima i onih koji su za to da se nastavnicima omogući da fizički kažnjavaju decu.

„Ja sam za to da se učitelji,nastavnici i profesori ovlaste da mogu malo i da pljesnu,ako dete zasluži….“

Na ovaj komentar nanizali su se i drugi, kao što su „Pa tako je bilo u moje vreme“, „Bravo“ i drugi..

Najveći deo komentara zapravo odobrava odluku o zabrani korišćenja, ali uz ograničenje za nastavnike.

Među komentarima bilo je onih koji u zabranama ne vide ništa dobro.

„Nepotrebno, deca moraju naučiti šta smeju i odgovornosti. Oduzimanjem ih ništa ne uče. Ako su naučeni da ne smeju da pričaju, šetaju za vreme časa, uz malo truda naučiće i da ne smeju koristiti telefon. Naravno kao kad neko priča, šeta na času tako i ako neko koristi telefon mora biti sankcionisan. Lično mislim da nema razlike između šetnje na času i korišćenja telefona. Ako se preventivno oduzimaju telefoni, onda bi takođe trebalo preventivno decu vezivati za stolice i klupe!“, napisala je čitateljka.

Jedan deo komentara odnosio se na odogovornost roditelja kao ključnu i to po sistemu šta dece vide – to i uče.

PROČITAJTE JOŠ

„Pojedini roditelji nose telefon na posao, pa onda izbacuju selfi iz svojih kancelarija. I šta njihova deca da nauče, nešto pametno?“, pita se čitateljka.

Jedan od komentara koji je privukao veliku pažnju jeste i to da telefon koji đaci unose u učionice može poslužiti da se nasilje snimi.

„Vidim većina kaže DA. A ja pitam gde ste saznali za nasilje u školama ako ne na društvenim mrežama putem snimaka koje su upravo snimala deca u školi. Ovu nesrećnu nastavnicu u Trsteniku bi makljali i dalje da nije bilo snimka. Samo kažem“, zaključuje čitalac.

Podsetimo, tačno u podne, na trgovima u 47 opština i gradova širom Srbije, počeo je protest prosvetnih radnika, a nastava se danas ne održava u 820 osnovnih i srednjih škola. Protest je organizovan protiv nasilja u školama, a povod je bio maltretiranje koje je doživela nastavnica u srednjoj školi u Trsteniku kada su joj đaci izmakli stolicu i snimak stavili na društvene mreže i time je dodatno osramotili.

BONUS VIDEO: Odgovor profesorke iz Trstenika na pitanje novinara govori kakvo je stanje prosvete u Srbiji