Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs; Ana Paunković/FoNet; F.S./ATAImages/shutterstock; promo logo

Dok se “busaju” u grudi pričom o natalitetu, “dužnosti žena” da rađaju decu, širenju srpstva, lako je, ali kada se stigne do delanja, većina naših, patriotskih “stubova” - utihne. “Ne može crkva da komentariše svaki problem koji se desi u ovoj zemlji”, nezvanično nam je saopšteno iz Srpske pravoslavne crkve (SPC), kada smo ih pitali za stav povodom tragičnog niza slučajeva akušerskog nasilja u Srbiji, pre svega u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica, nakon kojeg je preminulo novorođenče. Na naša pitanja ni iz Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), ni Pokreta “Zavetnici”, nisu imali komentar, dok su iz “Dveri”, ovu temu, iskoristili kao priliku za širenje svoje kampanje “Jedna je majka”.

Svake godine u Srbiji je sve manje dece, a podrška od strane vlasti, porodicama koje se odlučuju na potomstvo, svodi se uglavnom na priču o finansijskim podsticajima za prvo dete, drugo, treće, četvrto… Naravno, niko ne pomišlja, niti pominje činjenicu da je pristojnost, pažnja, sigurnost i osmeh, budućim majkama u trenutku kada donose nov život na svet važniji od svakog novca, i da se ove njihove potrebe i očekivanja od zdravstvenih radnika ne kupuju, da ih je nemoguće platiti “finansijskim podsticajima”.

Foto: Shutterstock/bibiphoto

Međutim, odnos prema trudnicama i porodiljama, u porodilištima državnih zdravstvenih ustanova je nepromenjiv već decenijama, uprkos prijavama, protestima, smrtnosti beba i majki.

Užasni uslovi u srpskim porodilištima

U onim najvećim “kućama za porođaje”, u Srbiji, atmosfera je kao u fabrici “štancovanja beba”. Zidovi bolnica se neumorno ljušte, u hodnicima osećamo buđ i vlagu, neretko nema grejanja, ni tople vode, a sve to utiče negativno na zdravlje mama i beba. U kupatilima nema ni sapuna, toalet papira, ubrusa, peškira. U pojedinim ustanovama žene i dalje nose svoje spavaćice i pidžame na porođaje. Hrana je siromašna i tragikomična, da ne prođe dan, da neka porodilja ne objavi sliku “ručka” na društvenim mrežama.

Epiduralna anestezija je i dalje lutrija, jer u Srbiji prosto, nema dovoljno anesteziologa za sve porodilje kojima su neophodni.

Foto: Shutterstock

Sve ovo je i nekako podnošljivo, ali odnos jednog dela zdravstvenih radnika, ginekologa-akušera, babica i ostalog medicinskog osoblja, prema ženama je nedopustiv, zaslužuje osudu, a u najtežim slučajevima i zabranu daljeg rada sa pacijentima, kao i kaznu zatvora.

Međutim, iz renomirane institucije SANU, javnost se ne seća kada je poslednji put čula glas. Njeni članovi, akademici, postavljeni su na svoja mesta sa razlogom, da usmeravaju naše društvo, iznose mišljenja, daju predloge za bolje i kvalitetnije funkcionisanje, ali i osude za ono što unižava, sramoti i uništava naš svakodnevni život. Reč ovih akademika ima težinu, ali se, nažalost, odavno ne čuje.

Patriote ćute na akušersko nasilje

Na naša pitanja o akušerskom nasilju u bolnici u Sremskoj Mitrovici, ali i u drugim porodilištima u Srbiji, iz SANU su ostali nemi, do objavljivanja ovog teksta.

SANU izbori Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Takođe, ni iz Srpske pravoslavne crkve nisu imali zvaničan stav po ovom pitanju, iako su visoki crkveni zvaničnici, više puta u poslednjih nekoliko godina, naglašavali da su u Srbiji: “Žene dužne da rađaju”.

Pročitajte još:

Međutim, o uslovima rađanja i onome što se prilikom samog čina odvija, ne žele ni da misle, a još manje da govore.

“Ne može crkva da komentariše sve probleme koji se dešavaju na dnevnom nivou u našoj zemlji”, rekli su nam nezvanično iz SPC, i dodali kratko da je zvaničan stav crkve o svemu: “Učenje o svetinji života.”

Foto:TANJUG/ MEDIA BIRO/

Iz Srpske stranke Zavetnici, takođe nisu odgovorili na naša pitanja, iako se ovaj pokret neretko bavi problemom nataliteta i rađanjem dece na godišnjem nivou u našoj zemlji.

Predsednica ove stranke, Milica Đurđević Stamenkovski, često pominje broj abortusa u Srbiji, govoreći o “dušama koje nisu rođene”, nisu dobile šansu, a na pitanje o smrtnosti dece usled lekarskih grešaka, nije odgovorila.

Foto:Shutterstock

“Svake godine zvanično i nezvanično izvrši se 100.000 abortusa. To je 100.000 dece manje. To je 100.000 duša koje nisu rođene, to je 100.000 života koje smo mi izgubili“, napisala je Milica, krajem prošle godine, na društvnoj mreži X.

Foto:

Iz Srpskog pokreta “Dveri”, iskoristili su naša pitanja kao priliku da reklamiraju svoju kampanju. Kada smo predsedniku pokreta Bošku Obradoviću postavili pitanje o slučaju akušerskog nasilja u Sremskoj Mitrovici, odgovorio je tekstom za kampanju “Jedna je majka” i uputio nas na Sanju Vujanović, koordinatorku ove kampanje, u okviru koje se bave uslovima u porodilištima širom Srbije.

ime deca
Foto: Shutterstock/Circlephoto

“Nemamo stav po pitanju jednog slučaja. Upozoravali smo na sve slučajeve nasilja u porodilištima, na nehigijenske uslove, svedočenja majki, a sve je to dovelo do ovoga što se sada desilo u Mitrovici. To je samo posledica nečinjenja, a vlast je po pitanju svih ovih problema, koji se gomilaju, godinama ćutala. Apelovali smo tokom devet meseci, da se nešto uradi po pitanju porodilišta. Ponašanje ginekologa u Sremskoj Mitrovici nije ni hrišćanski, ni moralno. On je, kao i sve njegove kolege, položio zakletvu, koja ih obavezuje da leče pacijente bez obzira na sve. Lekaru iz Mitrovice je određen pritvor i nadam se da će mu suditi po zakonu“, kaže za Nova.rs Vujanović.

Podsetimo, Marici Mihajlović, koja se porodila 12. januara ove godine, beba je preminula samo nekoliko sati posle rođenja. Za smrt svog deteta ona krivi ginekologa Opšte bolnice Sremska Mitrovica M. M.. Nakon Marice, još dve porodilje optužile su istog doktora za smrt svojih beba, a javile su se i žene, koje su u drugim bolnicama doživele sličnu sudbinu, među njima i Vranjanka Snežana Jović. Posle prijava u Sremskoj Mitrovici, ali i podizanja svesti u javnosti o akušerskom nasilju, doktor M.M. je priveden.

***

BONUS VIDEO: Akušersko nasilje u srpskim porodilištima – gost Dragana Pandurević Jovović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar