Država ćuti, dok žene u Frontu umiru na vrućinama
Foto: F.S./ATAImages; TANJUG/ JADRANKA ILIC; Vesna Lalić/Nova.rs

U Ginekološko - akušerskoj klinici Narodni front, pacijentkinje već nedeljama leže u nehumanim, katastrofalnim uslovima - u sobama bez klima! O ovoj sramoti, pre svega za zdravstveni sistem Srbije, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, resorna ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kao i Tatjana Macura, koja se bavi zaštitom žena, danima su okretali glavu.

Da su pacijentkinje, trudnice, ali i majke novorođenčadi, u najvećem državnom porodilištu u Srbiji – ćutale, možda ni mi ne bismo znali u kakvom paklu provode dane i noći. Možda bi njihova muka ostala u senci, nečujna, a opet razorna, bolna i opasna po život.

One su, ipak, odlučile da govore, da dignu glas, da se izbore, ne samo za svoju decu i sebe, već i za sve one žene i njihove bebe, koje čeka ležanje u ovoj ustanovi u narednim godinama, decenijama.

GAK Narodni font Foto:Privatna arhiva

Na muku pacijentkinja, u GAK Narodni front, o kojoj smo na našem portalu danima neumorno pisali, očekivali smo brzu reakciju upravo ministra zdravlja Zlatibora Lončara, Milice Đurđević Stamenkovski, ministarke za brigu o porodici i demografiju Srbije i Tatjane Macure, ministarke bez portfelja, zadužene za rodnu ravnopravnost i ekonomsko i političko osnaživanje žena, nekadašnja predsednice Udruženja “Mame su zakon”.

Čekali smo danima reakciju svih onih koji se busaju u grudi borbom „za našu decu”, onih kojima su puna usta podrške porodici, roditeljima, majkama, bebama. Pa, gde ste bili svih ovih dana?

Sednica Vlade Srbije Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ Slobodan Miljevic

Zašto niste razmišljali o klimama u porodilištu pre drastičnog skoka temperature, kad znate da se radi o zgradi iz 1926. godine, o starim sistemima klimatizacije koji se kvare svakog leta, što je i naglasio direktor ove ustanove, prof. dr Željko Miković.

Nadležni bez komentara

Na naša pitanja iz Ministarstva zdravlja, međutim, niko danima ne odgovara.

Ministarka Đurđević Stamenkovski nije imala komentar kada smo je pozvali i pitali za rešenje sa klima uređajima u porodilištu, ali i zašto je do sada ćutala.

Milici Đurđević Stamenkovski Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Pozvali smo i ministarku Tatjanu Macuru, koja je nekada predvodila organizaciju „Mame su zakon“ i bila poznata po žustroj borbi “za mame” i postavili joj ista pitanja. Ona nam je, međutim dala izjavu, ali je odmah potom i povukla, na neki način. Da objasnimo, ministarka nije bila saglasna da objavljujemo njeno mišljenje o pokvarenim klimama u “Frontu”, u članku koji je – “negativnog konteksta”.

Tatjana Macura
Tatjana Macura Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Bez reakcije onih koji su u obavezi da pomognu, ove majke – lavice, same se bore sa tropskim temperaturama, u sobama sa pokvarenim klima uređajima, u pokušajima da sačuvaju telo i psihu, zbog bebica koje nose, ili onih, koje su upravo donele na svet, svesne da su im potrebne zdrave i stabilne.

„Hitna“ nabavka opreme

Teško je na ovoj vrućini razmišljati, hodati, disati, i za nas koji smo zdravi i ne nosimo u sebi još jedan život, još jedno srce koje ne sme da stane.

Žene u spavaćicama natopljenim mlakom vodom, jer hladne nema, istopljenim lekovima na stočićima, na krevetima pored kojih se okreću ventilatori, sa izmenjenim hormonalnim statusom, psihološki i emotivno osetljive, fizički krhke, hrabro se hvataju u koštac sa vrelinom u vazduhu.

Porodilište Narodni front Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Šta za to vreme radimo mi, kao društvo, kao država?

Pa, ništa. Neko bi rekao: “Pa, šta!”.

Nezamislivo je svakako da resorni ministri i ministarke o katastrofalnom problemu u najvećem porodilištu u Srbiji, saznaju iz medija. Nažalost, ovaj put je baš tako.

I to im je i jedan od glavnih argumenata zašto su se tek sad, sa već uveliko aktivnim tropskim temperaturama, setili da donose zaključak o hitnoj nabavci opreme za klimatizaciju.

Porodilište Narodni front Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Naime, predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević najavio je danas da će Vlada sutra na sednici doneti zaključak o hitnoj nabavci neophodne opreme za klimatizaciju u porodilištu Narodni front.

Pročitajte još:

„Juče sam dobio objašnjenja ministra Lončara o kvaru na tom centralnom razdelnom uređaju za hlađenje u porodilištu. Vlada sutra na sednici donosi zaključak o hitnoj nabavci te opreme i verujem da ćemo u najkraćem mogućem roku tu stvar popraviti“, rekao je Vučević.

Nažalost, predsedniče Vlade, hitno je odavno prošlo. Hitno je bilo pre leta i ovih nesnosnih vrućina! A sad spašavajte što se spas’ti može!

Miloš Vučević, Sednica Vlade Srbije Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ Slobodan Miljevic

I javite nam ko će odgovarati za ovaj nesagledivi propust?

Hoće li biti sankcionisanih, kažnjenih, smenjenih? Hoćemo li doživeti da neko od nadležnih podnese ostavku iz osećaja ljudskosti, a onda i službene odgovornosti, obaveze i ispita pred građanima, na kojem su, po ko zna koji put, jednoglasno – pali.

***

BONUS VIDEO: Mito i sve ostale dijagnoze srpskog zdravstva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare