Foto: Sanja Petrov/Nova.rs, Nova.rs

"Drva su nenormalno poskupela, vlada kriza oko gasa, a i sa strujom nije baš sjajna situacija. Još uvek nismo odlučili na koji, od ta tri energenta, ćemo da se grejemo ove zime. Jednostavno, ne zna čovek kako da bude pametan‘‘, u nedomuci za Nova.rs priča Suzana Ubavkić Mihajlović iz Kragujevca. Iako njena porodica još nije "izabrala" energent, Suzana je sigurna u jedno – šta god da odluče, koštaće ih mnogo više nego prethodne sezone.

Julske temperature od preko 30 stepeni, teraju na preznojavanje, ali se Kragujevčanka Suzana i njen suprug, uz to, preznojavaju i od muke, jer još uvek nisu rešili pitanje ogreva za sledeću zimu.

Suzana priča, da su njihove komšije već obezbedile drva po ceni od 70 evra za metar i dodaje da u kući još „većaju“, koja je najbolja računica za njihovu porodicu sa jednom platom.

Opisuje da je ispred njih teška matematička zavrzlama „sa mnogo nepoznatih“, te da se preisputuju i presabiraju, koliko će struja poskupeti i da li će je biti, hoće li doći do nestašice gasa, do koje cene će ići drva i koliko će ih u svim tim opcijama, koštati grejna sezona za 70 kvadrata, koliko ima njihova porodična kuća.

Godinama se greju na drva, zbog uštetde energije ugradili su i izolaciju, ali i pored svega, priča ona, tokom zime potroše od osam do 10 metara drva.

Prošle godine, grejanje ih je koštalo oko 400 evra, metar drva plaćali su po 45 evra, dok je sada cena gotovo udvostručena i za jedan metar im treba 70 evra.

„Imali smo plan da ove godine uvedemo gas. U kući imamo kompletno razvezano etažno grejanje, trebalo bi samo da zamenimo ložište. Gas nam prolazi pored dvorišta, kuća je legalizovana i mogli smo da konkurišemo za subevncije, međutim, desila se ova kriza oko gasa i to smo privremeno stopirali. S druge strane, cena drva je podivljala. Na proleće je metar koštao oko 50 evra, a sada je već došao do 70. Svesna sam da cena može još da raste, ali mi još uvek nismo sigurni šta nam je najisplativije. Niti da se upuštamo u tu priču sa gasom, niti da se ne upuštamo, prosto, čovek nije pametan šta da radi u ovoj situaciji“, priča Suzana svoju nedoumicu.

Grejanje na klimu

Dodaje, da im je grejanje na struju, treća opcija, što, kako kaže, samo pojačava njihovo dvoumljenje.

„U nekom prelaznom periodu, dok još ne založimo kotao, koristili smo klimu za grejanje. Mi imamo 70 kvadrata korisnog prostora, nije to neka velika površima. Razmišljali smo da ugradimo još jednu klimu i da se ove zime grejemo na struju. Šta da radim, pa neka potrošimo više i odemo u crveno sa strujom. Ali, opet, ne možemo u potpunosti ni na struju da se oslonimo, šta ako dođe do nekog dužeg nestanka tokom zime“, pita se naša sagovornica.

Ona objašnjava da su tokom godina, svoju kuću učinili maksimalno energetski efikasnom, kako bi uštedeli na grejanju i napominje da i pored izolacije i kvalitetne stolarije, zimu ne mogu da preguraju, bez minimum osam metara drva.

„To je neki naš minimum za zimu i ispod toga ne može. Pre nekoliko godina, komšija građevinac nas je posavetovao, da u potkrovlje, koje nam nije u funkciji za stanovanje, stavimo presovani stiropor. Kada smo to uradili, odmah smo osetili uštedu tri do četiri metra drva po sezoni. Ali, sada sa ovim cenama, grejanje na drva je preskupo. Da ne pričam o tome da tu nema komfora i koliko je muke potrebno da se drva iscepaju, slože, čisti kotao i svaki dan loži“, zaključuje Suzana.

Grejanje na drva, Suzaninu porodicu, ove godine bi koštalo 700 evra, a isto toliko, za stan od 70 kvadrata, iznosi i daljinsko grejanje preko gradske toplane, s tom razlikom, što su vlasnicima stanova računi razloženi, dok je za kupovinu drva, uglavnom potreban keš „odjednom“.

Zbog enormnog poskupljenja energenata, a uz to i nestašice uglja i peleta, ova porodica iz Kragujevca, kao i brojne druge širom Srbije, prinuđene su da pronalaze alternativna rešenja i odriču se mnogih stvari, kako bi se ove zime ogrejali.

BONUS VIDEO Pelet najtraženiji, drva najjeftinija

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare