Piskulidis: Institucije koje se bave temom nasilja nad ženama postoje pro forme

Društvo 26. nov 202109:15
Podeli:
Hristina Piskulidis
Hristina Piskulidis Foto:N1

Menadžerka za komunikacije nevladine organizacije Astra Hristina Piskulidis ocenila je da su istupi u javnost državnih institucija koje se bave problemom nasilja nad ženama pretežno deklarativni i dodala da nisu povučeni pravi potezi da bi se na adekvatan način rešili slučajevi koji su tokom prethodne godine bili aktuelni u Srbiji.

„S obzirom na koji način su medijski tretirani takvi slučajevi, vrlo često su izostale adekvatne reakcije od strane institucija. Moj lični utisak, a verujem i mojih koleginica aktivistkinja, je da mnoge te institucije postoje pro forme“, rekla je Piskulidis za agenciju Beta povodom Medjunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Ona je podsetila na slučajeve profesora glume Miroslava Mike Aleksića, glumice Danijele Štajnfeld i Branislava Lečića i na potencijalnu trgovinu ženama i devojčicama iz Jagodine i istakla da sud i tužilaštva nisu reagovali na adekvatan način.

„Mi još uvek ne znamo, što se tiče konkretno slučaja Mike Aleksića, šta će biti krajnji ishod. Ali imajući u vidu kako se odigravala čitava ta situacija, ne možemo da kažemo da je to optimistično i ohrabrujuće za neke druge žrtve da prijavljuju slične slučajeve“, kazala je Piskulidis.

Pročitajte još:

Istakla je da nije sve na žrtvi i da ne treba samo ona da prijavljuje slučajeve nasilja.

„Moramo da znamo i mi aktivisti i gradjani i gradjanke, a i mediji da onog trenutka kada neka žena skupi hrabrost da izadje u javnost sa svojom pričom da je naš zadatak da joj verujemo, da je podržimo i da ne relativizujemo iskustvo koje joj se desilo, bez obzira kada se ono desilo. Mi smo tu da joj budemo podrška zbog te hrabrosti koju je iskazala i zbog onoga što joj se desilo“, naglasila je Piskulidis.

Kada je u pitanju porodično nasilje, Piskulidis kaže da je ono eskaliralo tokom pandemije korona virusa i prošlogodišnjeg vanrednog stanja.

„Mislim da je to samo pokazatelj da je vanredna situacija izvukla suštinu na videlo, odnosno da prosto shvatimo da živimo u jednom visoko nasilnom društvu u kome su u znatno većoj meri žene žrtve nasilja“, rekla je ona.

Projektna menadžerka Centra za prava deteta Jelena Petrović rekla je da su posledice po decu, posebno devojčice koje su svedoci ili žrtve porodičnog nasilja, dalekosežne i istakla da je time njihov fizički i psihofizički razvoj ugrožen.

„Važno je skrenuti pažnju da devojčice i ;uopšte žene žrtve nasilja, imaju nepoverenje u institucije i da neka najnovija istraživanja govore da samo tri procenta devojčica uzrasta 15 do 18 godina, koje su nažalost bar jednom bile izložene seksualnom nasilju u svom životu, prijavljuje ovo nasilje“, kazala je Petrović.

Prema njenim rečima, to je alarmantan podatak i ocenila da on govori koliko svi kao društvo moraju da rade na poverenju i osnaživanju devojčica.

„To je alarmantno i zapravo govori koliko svi kao društvo moramo da radimo na poverenju i osnaživanju devojčica, ali i pre svega uspostavljanju sistemskog rešenja kako bi one imale poverenje u institucije kada im se one obrate da će biti zaštićene“, istakla je Petrović.

Prema njenim rečima, i devojčice i dečaci koji su bili izloženi nasilju kasnije imaju problema sa mentalnim zdravljem.

„To je još jedan indikator koliko je važno raditi preventivno, da uopšte do nasilja ne dodje, čime bi sprečili sve te posledice“, rekla je Petrović.

Ona je naglasila da je neophodno skrenuti pažnju javnosti da je važno reagovati ne samo povodom incidenta, već da treba raditi preventivno.

BONUS VIDEO: Osnažene žene – osnažena ekonomija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar