Ivan Mrđen Foto: privatna arhiva

Franklin Delano Ruzvelt (1882-1945), tridesetdrugi predsednik SAD, govorio je da “postoje dve vrste ljudi koji nikad neće uspeti: oni koji dugo leže budni i oni koji se dugo ne probude, iako su ustali”.

Umesto komentara da u Srbiji, danas i ovde, nije dovoljno samo ustati, već je potrebno i buđenje, ispričao bih jednu poučnu priču.

Jednom je neka mlada žena otišla do svoje bake i požalila se kako joj je teško u životu. Nije znala kako dalje i pomislila je da “odustane od svega”. Bila je umorna od borbe, činilo joj se da čim jedan problem reši, pojavi se nekoliko novih.

Poslušavši je, baka ju je odvela u kuhinju. Ispunila je tri lonca s vodom i stavila ih na vatru. U prvi lonac stavila je šargarepu, u drugi jaje, a u treći zrna kafe. Nakon dvadeset minuta sklonila je lonce sa vatre i iz svakog izvadila na ono što je u njima kuvano.

Baka se okrenula svojoj unuci i upitala je: “Reci mi šta vidiš.” “Vidim šargarepu, jaje i zrna kafe”, odgovorila je mlada žena. Baka joj je onda rekla da dotakne šargarepu kako bi osetila koliko je mekana. Zatim joj je rekla da uzme jaje i razbije ga. Ispod ljuske se nalazilo tvrdo kuvano jaje. Na kraju, zamolila je unuku da popije vodu u kojoj su kuvana zrna kafe. Unuka se nasmejala kad je osetila bogatu aromu kuvane kafe.

Baka joj je potom objasnila da se svaka od tih namirnica suočila sa istom nevoljom – vrelom vodom, ali da je svaka reagovala drukčije. Šargarepa je bila tvrda i nepopustljiva, ali je u vreloj vodi omekšala i postala slaba. Jaje je bilo krhko, tanka ljuska je štitila tečnu unutrašnjost, ali nakon što je podvrgnuta vrućoj vodi, njegova je unutrašnjost otvrdnula. Međutim, zrna kafe su jedinstvena. Nakon što su bila podvrgnuta vrućoj vodi, ona su – promenila vodu!

Mnogi će se složiti da se već dugo kuvamo u loncu laži, hipokrizije, nemorala, lažnih vrednosti, obesmišljenih institucija, da često ne znamo kako dalje i najlakše nam je “odustati od svega”, jer ako je nekim čudom neki problem i rešen, odmah se pojavi nekoliko novih… Postali smo slabi ili smo otvrdnuli iznutra i ne tiče nas se ništa izvan naše “ljuske”…

Dakle, nije dovoljno samo ustati i probuditi se. Treba promeniti okolnosti u kojima živimo, tačnije – vodu! I vođu, of course!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar