Ivan Mrđen Foto: privatna arhiva

Više „ćalkana“ učestvovalo je u tuči u nedelju 29. avgusta na fudbalskom turniru mališana, rođenih od 2010. do 2014. godine. Organizatori su otkazali ostatak takmičenja zbog incidenta na utakmici dečaka rođenih 2011. između ekipa Vojvodine i Derbija.

Sve su započela dvojica bilmeza, koji su se prvi potukli, a potom je tuča prerasla u okršaj više neandertalaca, koji su se tukli oko terena, pa su neki završili i na obližnjoj pruzi. Neki su pokušali da razdvoje one koji su se potukli i time još više povećali opštu gungulu, završenu intervencijom policije.

Odluka organizatora (Škola fudbala Petrovaradin ODR) je netipična za ovdašnju sredinu, jer je nasilje „ćalkana“ čija deca treniraju fudbal ili druge sportove već postalo normalna pojava. Takvi muštraju svoju decu kako treba da igraju, deru se na njih (omiljeno im je „ne pričaj sa njim, nabodi ga“), psuju mlade sudije koji obično vode ovakve utakmice, glasno analiziraju igru ostale dece, nameću treneru koga da uvede a koga da izvede iz igre… Zbog toga se nekoliko puta dogodilo da se međusobno potuku kreteni čija deca igraju u istom timu.

Početkom 2019. u Beogradu je tokom utakmice mladih vaterpolista Partizana i Beograda došlo do tuče „ćalkana“, hvatanja za guše i čupanja kose, pa je bilo posla i za hitnu pomoć i za policiju. Nakon sukoba na tribinama utakmica je prekinuta, a najbolja priča usledila je sutradan kad je pobednik odlučen podbacivanjem novčića, jer mladi igrači nisu želeli da se nadmeću za pobedu. Tada četrnaestogodišnji vaterpolisti dobacivali su se dva i po minuta, do sirene koja je označila kraj meča.

Iz saopštenja Vaterpolo kluba Partizan posle tih događaja vredi zapamtiti sledeće reči: “Dragi roditelji, možda je vaše dete stvoreno da bude pisac, lekar, obućar ili da se bavi nečim drugim. Ne bi trebalo da naše neostvarene ambicije prenosimo na te mlade ljude i učimo ih pogrešnim vrednostima. Nisi bolji ukoliko povrediš protivnika, nisi jači ako primenjuješ silu”.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar