Ivan Mrđen Foto: privatna arhiva

Nema, na prvi pogled, mnogo sličnosti između metalne ograde oko zelene površine u bloku 37 i one iza koje je ovih dana konačno srušeno zgarište nekadašnjeg tramvajskog depoa. Čak su i nijanse plave dosta različite…

Najveća razlika je u činjenici da se za očuvanje travnjaka i parka, pa i “parčeta plavog neba” ispred svojih prozora već skoro dva meseca organizovano bore stanari ovog novobeogradskog bloka, sprečavajući početak izgradnje sedmospratnice čitavom dužinom uz Bulevar Milutina Milankovića.
S druge strane, rušenje depoa u Bulevaru kralja Aleksandra prošlo je nekako nezapaženo, kao tužan epilog najblaže rečeno sumnjivog sleda događaja, započetih požarom u avgustu 2014. godine. Kao da je neko procenio da depo više nema ko da brani i da će mnogi čak pozdraviti uklanjanje tog rugla na atraktivnoj lokaciji u centru grada.

Da podsetimo, Tržni centar Depo na površini od 1.706 kvadratnih metara, sa 160 tezgi različite robe, pretežno tekstilne, izgoreo je do temelja zbog navodnog “kvara na električnim instalacijama iznad tezge broj 153”. Tri godine ranije (2011.) instalacije su kompletno sređene, zbog čega veštaci nisu mogli da utvrde nikakav kvar, da bi tri godine kasnije (9. oktobra 2017.) Depo, uz druge objekte i zemljište ukupne površine 4.316 kvadrata, prodat po ceni od 4,15 miliona evra, kompaniji BKA development, koja je osnovana samo nekoliko dana pre javne akucije (26. septembra iste godine).

Gradsko saobraćajno kao vlasnik i Gradske pijace kao zakupac ovog objekta naplatili su milionske sume od osiguranja, ali ne i zakupci tezgi, koji su u međuvremenu raseljeni po drugim pijacama, od prvobitnih obećanja o “obnovi Depoa” nije ostalo ništa, pa je čitava parcela prenamenjena za izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa…

U bloku 37 metalna ograda je podignuta na početku, oko depoa na kraju jedne stare priče. U bloku 37 nema šta da gori, ali će zato imati šta da se seče i prekopava. Ono što je isto u ove dve priče je adresa na kojoj su one nastale i ogrnute nekakvom legalnošću, jer se iza dve plave tarabe kriju iste… (dopunite sami). A njih, ma kako bili značajni, neće smeniti pojedinačni protesti!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar