Ivan Mrđen Foto: privatna arhiva

“Život je ono što prolazi dok vi radite nešto drugo”, uvek se štrecnem kad prođem kraj ovog grafita u prolazu ka restoranu “Korčagin” mog prijatelja Vojina Cucića, gde i dalje uz revolucionarnu scenografiju podsećaju na vreme kad su parole glasile da “svakog dana u svakom pogledu sve više napredujemo”.

A onda smo stigli u ovo “napredno doba”, u kome je zacarila praksa da dok se veći deo javnosti zamajava nečim drugim prolaze kamioni i avioni. Tako smo i ovih dana svedoci da su tema dana nekakve bunga-bunga žurke u organizaciji jagodinskog jutke, dok gotovo bez ikakvog otpora prolazi (ne)očekivani rebalans budžeta i novo planiranje potrošnje nezarađenog.

Istina, oglasio se Fiskalni savet i upozorio da je oko milijardu evra predviđenih rashoda, naročito onih za vojnu opremu i amortizovane avione, višak nepotrebne javne potrošnje, a ugledni ekonomista dr Petar Đukić podsetio je javnost da je i prošle godine bilo slično.

“U maju smo imali jedan rebalans koji je deficit podigao na tri odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), najviše zbog predizborne isplate obećanih 100 evra po građaninu. Onda je u decembru došlo do novog rebalansa pa je deficit podignut na istorijski maksimum: 8,9 odsto BDP”, objašnjava Đukić.

Za tekuću 2021. godinu zvanično je “utvrđen” deficit od 2,7 odsto BDP, koji se održao čitava tri i po meseca, da bismo ka kraju ove godine možda jurišali na novi rekordni nivo deficita i javnog duga, jer se oskudnim državnim parama raspolaže neodgovorno i bahato. Zato je član Predsedništva Narodne stranke Vladimir Kovačević pozvao Vladu Srbije da zbog “rupe u budžetu”, odnosno deficita od 412 milijardi dinara ili gotovo 3,5 milijardi evra, odustane od “nepotrebnih investicija” poput nacionalnog stadiona ili ulaganja u aerodrom u Trebinju, kako bi bar delimično bile ublažene posledice loše ekonomske politike.

“Umesto optimizma kojim se ide u nove šampionske rezultate, vreme je da se dozovemo pameti i razumu. Kao što se ni pandemija ni ekonomska kriza, tokom prvih šest meseci nije završila, a niti ekonomija pak urušila, tako ni u sledećoj etapi kovid krize ne treba očekivati nekakav brzi oporavak, s pohodom u rekorde”, izjavio je professor Đukić u vreme projektovanja ovogodišnje budžetske “kule od karata”.

Dok javnost palamudi o palmama, budžet se pretvara u bunga- bunga žurku, po sistemu “sve je dozvoljeno”. Tako je dodatno povećanje privrednog rasta planirano rebalansom od jedan odsto zapravo “štimovanje i naduvavanje planiranih prihoda” koji bi trebalo da pokriju egzaktne rashode, a koji su veći za 254 milijarde dinara od planiranih, odnosno za 17 odsto.
“Raskalašnost Vlade Srbije će rebalansom građane koštati dodatnih sedam milijardi dinara, jer su troškovi vlade sa 42 milijarde dinara povećani na 49 milijardi dinara. Javni dug bi do kraja godine mogao da dostigne 70 odsto, što je za 25 procentnih poena više od zakonom dozvoljenih 45 odsto”, rekao je Vladimir Kovačević.

Takav budžet je predizborni i nedomaćinski, a rebalans sa rastućim rashodnim apetitima još dugo će plaćati svi građani Srbije. U prevodu to znači da će ma koliko evra ”dobili od Vučića” to raznim fiskalnim mehanizmima vratiti državi u mnogo većem iznosu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare