Ivan Mrđen Foto: privatna arhiva

Narednih dana započeće ono što već tradicionalno nazivamo “vrela jesen”. Koliko će biti “vruća” zavisi jedino od nas, tačnije od našeg prisustva na akcijama i protestima, a biće ih “za svačiji ukus”.

Sezonu su juče, tačno u podne, otvorili prosvetni radnici protestom ispred Skupštine Srbije. Za večeras (1. septembra u 18 časova) ispred zgrade Vlade Srbije zakazana je protestna akcija pod nazivom “Hoćemo platu za život!”, u organizaciji sve agilnije Političke platforme “Solidarnost”.

U subotu 4. septembra u 18 časova “kod onog rugla na Slaviji” održaće se protest u organizaciji “Eko straže” za bezopasan vazduh, u prevodu “narod vs. trovači”, u podnaslovu “između zimskog sna i deponijskog plamena”. Da baš ne kažu, smrada!

To je tek lakši trenig za narednu subotu, kad je dvadeset organizacija okupljenih oko krovne organizacije “Ekološki ustanak” zakazalo skup pod nazivom “Narod protiv Rio Tinta”. Protest će se održati 11. septembra u 14 časova ispred Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu. Organizatori najavljuju da je ideja da ovaj protest potraje, pa u tom smislu poručuju da je “sazreo čas da konačno spremamo šatore i vreće za spavanje”.

Kad svemu tome dodamo da se u Zrenjaninu svake subote održavaju protesti na kojima građani, čak i pod pretnjom batinaša, traže pijaću vodu, dobijamo čak pet nezavisnih akcija, koje su, u stvari, jedan te isti protest. ”Voda, vazduh, hrana, deca, život. Goli život. To branimo”, napisano je ovih dana na sajtu već pomenute “Solidarnosti”, uz napomenu da je “ova zemlja malo i naša”.

Ako se ne vidimo na nekom od ovih skupova, ako još čekate neki volšeban dogovor neke idealne opozicije, ako ne mislite da svi ovi potočići pobune mogu da se pretvore u moćnu bujicu promena, ako vam je dobro zato što to čujete na televiziji ružičaste stvarnosti… onda ništa! Kako je napisao legendarni Vuk Gligorijević: “Plaćaj voljena zemljo!”

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar