Ivan Mrđen Foto: privatna arhiva

Pod svodovima Doma Narodne skupštine danas će biti povučeni poslednji potezi simultanke, koja traje još od dana kad su raspisani parlamentarni izbori, čiji su rezultati bili unapred poznati. Nula pobedila s nulom!

Takva simultanka, kao “demonstracija samozaljubljenosti u kojoj pojedinac pokazuje svoju šahovsku snagu pobeđujući 40 početnika istovremeno”, nastaviće se i u narednom periodu. Simultanka se igra uvek kad su velemajstoru sve ovce na broju.

“Šah je borba sa samim sobom”, govorio je naš veliki šampion Svetozar Gligorić. Naš sadašnji šampion je to doveo do savršenstva, pa i igra sam sa sobom.

Neki misle da žene slabije igraju šah, jer ne mogu pet sati da ćute. Srbija će dobiti “žensku Vladu”, kojoj jedino ćutanje neće biti problem.

“Pozicije se u šahu stiču glavom, a u politici je to moguće i drugim delovima”, tek tako se setih poznatog šahorizma Vladimira Jovičevića Jova.

U toj garnituri nema figura. Kralj se igra samo sa pionima. Naši pioni ipak nisu pešaci. Ko ne veruje neka danas pogleda skupštinski parking.

Mala rokada je kad kralj i top zamene mesta na tri polja. Velika kad to učine preko četiri polja. Sad vidimo da je moguća rokada i kad dva konja zamene mesto.

Topove je rastopila još bivša vlast. Ako se i pojavi kakva nova figura to mogu da budu samo lovci. Na ministarske privilegije.

Njihova partija je gotova a još nije ni počela. Sami će sebe pojesti.

“Ako možeš da daš mat ili uzmeš damu, uzmi damu. Ono možda nije mat, a dama je dama”, govorio je Emanuel Lasker, koji je punih 27 godina bio svetski šampion. Naš šampion sam sebi dao damu fore, pa računa na pun mandat. Laskerov!

Las me ker, ako lažem!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare