Foto: 1od 5 miliona

Petar Đurić, sin slikara Ljubiše Đurića koji je preminuo 10. maja od Kovida-19, danas je u Majdanpeku, rodnom mestu svog oca, predstavio oslikan mural pod parolom "Ćale, ovo je za tebe", povodom šest meseci od njegove smrti.

Autor: S.J.

„Ovo je bilo teških šest meseci za mene, moju porodicu i sve one koji su me poznavali, pogotovu danas. Izgubivši svog oca to je bila velika tuga za mene, moju porodicu i prijatelje a tu tugu su mi otežale što lokalne vlasti, to i republičke vlasti u jednoj brutalnoj kampanji protiv mene, mog mrtvog oca koga su ponizili i moje porodice. Moj otac je doprineo razvoju kulturne baštine Majdanpeka i Zlatare Majdanpek i kulturne baštine Srbije, gde je reklamirao i Majdanpek i Srbiju u Evropi i svetu“, rekao je Petar za Nova.rs na predstavljanju murala.

On je naglasio da je ovo bio građanski skup i da nema veze sa politikom.

Pročitajte još:

„Pokušali su da zabrane ovaj mural i samim tim da sakriju svoj zločin koji su počinili prema mom ocu, uskrativši mu lečenje koje je on zaslužio kao i svaki građanin ove zemlje. I dalje čine zločin samim tim što mu ne daju da počiva u miru na onom svetu. I dalje blate i pljuju moju porodicu i njega ponižavaju. Nije njihov zločin samo u tome što su počinili mom ocu, već u onome što svakodnevno čine celom narodu. Svaki put kada lažiraju podatke o zaraženima i umrlima, za svakog čoveka kome je uskraćeno lečenje, jer je respirator držan u magacinu dok se ne uklopi u kampanju Aleksandra Vučića. Oni su ti koji su se okomili na svakog ko bi rekao istinu. Oni su ti koji naš narod čine bolesnim i ubijaju ga podmuklije od korone. Vučić i njegova kamarila iz Beograda, u svakom mestu u Srbiji ima po nekog pijuna. Jedan od takvih u Majdanpeku je predsednik opštine, čija je opština sve gladnija dok su njegovi džepovi sve puniji. On se plaši ovog murala i zato je hteo da ga zabrani jer je hteo da zaštiti svoje partijske kolege iz Beograda – između ostalog“, dodao je Petar.

Petar Đurić je poručio da će mural ostati kao podsetnik, da svi treba da budu solidarni u borbi za ljudskost i pravdu.

„Ovaj mural će ovde stajati da vreba sve njih i da ih podseti na zločin koji su činili prema mom ocu, i sve ostale zločine koje su činili prema ostalim ljudima. Ja svog oca ne mogu da vratim, ali mogu da se borim protiv ubica srpskog naroda. Ćale, ovo je za tebe i za svakog ćaleta u Srbiji“, kaže Đurić.

Podršku skupu u Majdanpeku i Petru Đuriću pružio je Pokret „1 od 5 miliona“. Oni su istakli da pružaju podršku građanima Majdanpeka i Petru u njegovoj borbi za pravdu i istinu, za preminulog oca i za sve žrtve režima.

„Ovo što je Petar uradio je jako hrabro i treba da pošalje poruku, ne samo stanovnicima Majdanpeka nego građanima cele Srbije. Ovaj mural treba sve njih da podseti da laži ne smeju da prolaze i da moramo da se borimo za istinu bez obzira koliko ona bila mala ili se činila nebitnom. Ona može da napravi tektonske promene, kao što je i Petar uradio u julu kada je bilo najteže boriti se, i kada mnogi nisu bili u mogućnosti da se bore. Uradio je nešto izvanredno, poslao je iskrenu i emotivnu poruku koju svi treba da sledimo i pratimo. Bitno je da ostanemo na istom putu i da se borimo protiv svake laži i za istinu“, kazao je Martin Bežinarević, aktivista Pokreta „1 od 5 miliona“.

Podsećamo, grupa lokalnih umetnika ranije je najavila da će oslikati mural u čast slikara Ljubiše Đurića, iako opštinska vlast za to nije dala dozvolu.

Njegov sin Petar je ranije rekao da je predao opštinskoj upravi u Majdanpeku dokumentaciju kojom je zatražena dozvola za oslikavanje murala, ali da mu je samo rečeno da to „neće proći“.

Inače, Petar je podneo tužbu protiv Zemunske bolnice, jer je, kako je ranije naveo, zbog greške sistema njegov otac izgubio život.

Petra Đurića javnost je upoznala tokom protesta ispred Skupštine Srbije početkom julu, kada je reporterki N1 rekao da je na protestima zbog oca, koji je preminuo jer „nije bilo respiratora“.

„Ćale, ovo je za tebe koji si umro a nije bilo respiratora, ćale, mnogo te volim. I za mog sina koji se rodio“, bila je potresna poruka mladića.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare