Beograd zagadjenje vazduha crvena zona coveculjak
Zagađenje vazduha u centru Beogradu Foto:Bojana Milovanović/Nova.rs

Pesak iz Sahare je ekstremno lošu situaciju sa zagađenošću vazduha u Srbiji učinio još gorom, odnosno katastrofalno lošom, rekao je večeras u Kragujevcu bivši pomoćnik direktora Agencije za zaštitu životne sredine Dejan Lekić.

On je, govoreći na tribini „(Za)gađenje Kragujevca i Srbije – od ideologije do ekologije”, koju su organizovali Novi optimizam i portal Glas Šumadije, naglasio da su tom prilikom u Beogradu i još nekim gradovima širom Srbije zabeležene koncentracije PM čestica „kakvih u Srbiji pre toga nikada nije bilo”.

PROČITAJTE JOŠ

U prvom trenutku u Nacionalnoj ekološkoj asocijaciji (NEA) smo se ozbiljno zabrinuli i počeli da istražujemo odakle to dolazi i ispostavilo se da je pesak iz Sahare stigao iz veoma neuobičajenog pravca sa severozapada Evrope, što se može objasniti aktuelnim vremenskim promenama, ali ne bih stao iza toga, rekao je Lekić.

Dodao je da su koncеntracije PM čestica tog dana bile ekstremno visoke, ali da su se brzo vratile u normalu, čim je vetar prestao, a normala za Srbiju je „kvalitet vazduha je veoma loš”.

On je rekao da su za takvo stanje najveći krivci termoenergetski sistem, individualna ložišta i saobraćaj.

Svaki od ovih izvora imaju svoj doprinos u ovako teškoj situaciji, i to važi za sve gradove osim za Bor u kome, za razliku od svih ostalih gradova gde su problem PM čestice, u Boru beležimo ekstremne vrednosti sumpordioksida, objasnio je Lekić.

U Boru smo do jutros imali 24 slučaja ekstremnog zagađenja sumpordioksidom, a po ekološkim standardima tokom cele godine dozvoljeno je 28 takvih incidenata, naglasio je Lekić.

Bivši uzbunjivač iz Agencije za zaštitu životne sredine Milenko Jovanović rekao je da su građani svesniji od donosioca odluka „koji i sami dišu zagađen vazduh, piju lošu vodu i jedu hranu sa zatrovanog zemljišta, i pored toga autistično ćute”.

Ne mogu da verujem da ne štite sebe i svoju porodicu. Da li je politička i partijska agenda iznad zdrave logike, iznad Zakona i Ustava, upitao je Jovanović.

Na tribini održanoj u Kragujevcu govorili su i akademik Vladica Cvetković, aktivistkinja organizacije „Neko brine za Levač“ Marica Živanović Poljo i direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojanović.

BONUS VIDEO: Protestna šetnja protiv zagađenja vazduha

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar