Niš Klinički centar Foto:BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš Zoran Perišić izjavio je da je u toj zdravstvenoj ustanovi hospitalizovano 165 kovid pacijenata, a među njima su i četiri trudnice i porodilje.

Perišić je za RTS rekao da se jedna od njih, koja ima samo 23 godine, nalazi u intenzivnoj nezi nakon porođaja carskim rezom i primer je kako može naglo da se pogorša stanje.

„Mlada žena, 23 godine, bez ikakvih bolesti u devetom mesecu trudnoće nažalost inficirala se kovidom. Stanje je bilo stabilno, odjednom se to pokvarilo i odlučili smo da se uradi carski rez“, rekao je Perišić.

Dodao je da se rodila zdrava devojčica od tri kilograma i 400 grama.

„Majku smo morali odmah da vratimo u šok sobu, jer joj je saturacija u roku od 15 minuta sa 90 pala na 70 procenata. Ona je sada takođe dobro i ide lagano ka oporavku“, naveo je Perišić.

Ističe da upravo zbog sve više kovid pacijenata koji zahtevaju bolničko lečenje ne mogu da se rade punim kapacitetom operacije i da se sve „hladne operacije“, odnosno one koje nisu hitne, odlažu.

Pored toga, kako kaže, mogu da se odlože i neke ortopedske operacije i da se stave na listu čekanja.

„Ali svi ti ljudi u godinama koji čekaju veštački kuk ili koleno sada je jasno da ga neće dobiti ni za godinu dana iako smo povećali broj sala. Moraće da sačekaju da izađemo iz kovid vremena i da krenemo da raščišćavamo liste“, rekao je Perišić i naglasio da nijedan hitni pacijent neće ostati nezbrinut.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar