Foto: Privatna arhiva

Vršački penzioner Đorđe Guga ima 72 godine i svakog dana, u toku vanrednog stanja, pređe i po više od 30 kilometara. Ne, on ne krši potpunu zabranu kretanja za starije od 65 godina, Đorđe svkoga dana oko 6 sati provede trenirajući u svom dvorištu - pešačenje, brzo hodanje i trčanje. 

Dok se većina aplikacija koje na našim telefonima mere pređene korake i kilometre trenutno osećaju beskorisno, aplikacija našeg sagovornika ima mnogo posla i kilometara koje treba zabeležiti. 

“Lepo sam se resetovao. To je ventil od stresova, punjenje baterije. Izolacija mi je dodatan motiv, ja uopšte nisam hteo te moderne telefone, uvalili su mi i sada imam te aplikacije za šetnje, sa različitim nivoima, ja sam sve to popunio”,  poručuje naš sagovornik koji je pasionirani planinar i sportista. Objašnjava da je kretanje njegova potreba i da mu to dođe “kao droga”. 

Od 8. marta, pa do sada Đorđe je prešao oko 550 kilometara. Priča nam kako treninge ima dva puta dnevno, u prepodnevnom terminu tri – četiri sata, pa u popodnevnom još oko dva. Sebi postavlja motive i ciljeve. 

“Dnevni prosek mi je 25 kilometatra, to moram. Dođem do 25 – 26, pa nastavim da šetam dalje. Juče sam  došao do 37 kilometara. Pre tri dana sam i pretrčao 10 kilometara, za sat vremena. Javiću vam kada stignem do 1.000 kilometara, a cilj mi je Zemljina kora – 6.300 kilometara”, priča Đorđe i ističe da neće biti laži i prevare, tu su podaci i aplikacije kao dokaz. 

Ima podršku porodice, tu su supruga, ćerka, sin, snaja i dvoje unučadi. Podrška stiže i iz komšiluka. 

“Komšije iz zgrade gledaju na moje dvorište, oni su bukvalno u kavezu. Imam publiku mojih penzionera sa tetase, bodre me, baš mi ih je žao. Ne znam ja kako oni to podnose, ja bih odlepio da nemam dvorište. Rekao sam ženi, uzeo bih šator i otišao u šumu”, iskren je Đorđe. 

Foto: Privatna arhiva

Đorđe je bio preduzetnik, a kao penzioner je otkrio novu pasiju – planinarenje. Popeo se na više od 200 vrhova koji su viši od 2. 000 metara.  Zvanje vrhunskog sportiste nacionalnog ranga dobio je po odlasku u penziju.

“Dok trčim ili šetam ja sam u svojim mislima i nekim lepim stvarima. Želim da moju energiju prenesem i na druge, da ljudi shvate da sebi treba da se posvete”, poručuje Đorđe i zadaje nam svima domaći zadatak na temu – “Kako preživeti vanredno stanje”. 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram