ponovna zaraza korona
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Infektolog i član Kriznog štaba Mijomir Pelemiš kaže za RTS da je trenutna epidemiološka situacija rezultat nedovoljnog poštovanja mera prevencije. Navodi da je proces vakcinacije ugrožen zbog velikog broja inficiranih.

Mijomir Pelemmiš je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da nije iznenađen povećanjem broja obolelih od koronavirusa jer se mere zaista ne poštuju.

Kako je rekao, potrebno je bilo ranije doneti oštrije mere, i to bi svakako smanjilo koncentraciju virusa, smanjilo bi kontakte i samim tim bi bilo manje infekcija.

Na pitanje da li je izvesno da će u ponedeljak mere biti produžene rekao je da ništa nije izvesno i da će se videti kako će se kretati širenje infekcije u narednom periodu.

Pročitajte još:

Smatra da za pet dana ne može da se oseti neki epohalan rezutlat, ali da to može da doprinese manjem širenju virua.

„Nama je sada najveći problem što su bolnice pune, a zdravstveni radnici preumorni“, rekao je Pelemiš i istakao da bi svima trebalo odati veliko priznanje jer je najteže onima koji su stalno uz pacijente.

Dodaje da je potrebno da učinmo sve da im olakšamo posao i smanjimo broj obolelih.

Međutim, ističe da je za njega najveći problem broj umrlih. Kao probleme ističe samolečenje, nepravilno lečenje, to što pacijenti u nekim slučajevima ne shvataju bolest ozbiljno, ali i nove sojeve virusa.

Kako kaže, novi sojevi za građane ništa ne menjaju, jer su mere iste – nošenje maski, distanca, higijena i izgebavanje kontakata

Poručuje da je glavni zadatak što više testiranja, poštovanje mera prevencije i vakcinacija.

Upozorava da je proces vakcinacije ugrožen zbog velikog broja inficiranih. Kako kaže, proces vakcinacije je krenuo fntastično, ali to mora da se iskoristi i mora da se širi realna priča da su vakcine bezbedne.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)