Pečenjijada u Stopanji kod Trstenika
Pečenjijada u Stopanji kod Trstenika Foto: Nova.rs

Selo Stopanja, na magistralnom putu između Kruševca i Trstenika, ima najveći broj pečenjara po glavi stanovnika u Srbiji. Retko koji putnik može da odoli mirisima prasećeg i jagnjećeg pečenja. Ovu tradiciju održava čak osam pečenjara.

Pečenjijada u Stopanji održava se po četvrti put. Pre dve godine je za dva dana ugostila više od 20.000 posetilaca, a prošle je bila otkazana zbog epidemije korone.

Slavoljub Poljaković iz Stopanje kaže da je ove godine za 50 odsto manje gostiju u odnosu prethodne godine.

Pečenjijada u Stopanji kod Trstenika Foto: Nova.rs

„Prasića je dovoljno, ali manje je gostiju. Već prvo veče, nije kao ranijih godina. A pečenje je mlado, lepo i taze. To je recept za pravo pečenje“, rekao je Poljaković.

Nikola Binić kaže da su gosti poprilično zahtevni kada traže pečenje, jer svako želi nešto različito. Ali, kako objašnjava, na kraju se svima udovolji.

„Naravno da postoji recept, ali on se plaća. Prvo morate da probate da vidite kakvo je pečenje. Možda i provalite kako se sprema“, kaže Binić.

Pečenjijada u Stopanji kod Trstenika Foto: Nova.rs

Vladimir Jevtić, direktor Turisticcke organizacije Trstenik kaže da su pre početka manifestacije morali da preduzmu epidemijske mere, i da se to odrazilo na broj posetilaca ove godine.

„I pored najave i dobrog programa, možemo da kažemo da je primetan pad posetilaca. Preduzeli smo sve epidemijske mere u smislu nošenja maski i fizičke distance. I u samim pečenjarama se poštuju propisi od 50 odsto popunjenosti“, naglasio je Jevtić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar