Foto: Meggyn Pomerleau/Unsplash

U Botaničkoj bašti "Jevremovac" Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, postavljena je Oaza za oprašivače i otvoren je hotel za pčele.

U svetu postoji 20.000 vrsta pčela, a u Srbiji je zabeleženo 850 vrsta. Najveća vrednost pčela nije samo u proizvodnji meda već i u oprašivanju. Pčelama možemo pomoći sadnjom medonosnih biljaka.

„Oprašivanje zapravo predstavlja jedan od sedam globalno prepoznatih takozvanih regulatornih ekosistemskih usluga. Bez oprašivanja, verovatno ne bismo imali ovakav ambijent i sigurno ne bismo imali sve te lepe pejzaže koje možemo da vidimo širom planete. Svaki treći zalogaj koji konzumiramo bukvalno svakodnevno zavisi zapravo direktno ili indirektno od oprašivanja, odnosno od oprašivača“, objasnio je prof. dr Ljubiša Stanisavljević, dekan Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Jedinstveni kutak realizovan je uz podršku Ambasade SAD u Beogradu i Institucije Smitsonijan u Vašingtonu, a cilj je edukacija posetilaca o važnosti oprašivača i njihovoj ulozi u urbanim sredinama, piše RTS.

„Ne znam da li je neko od vas imao ranije priliku, ali ja svakako do sada nikada nisam imao priliku da vidim hotel za pčele, a ovo što se nalazi iza nas je stvarno hotel za pčele sa pet zvezdica. Ako znamo gde se taj hotel nalazi u ovako predivnoj bašti i sam Josif Pančić bi bio veoma ponosan što 149 godina nakon osnivanja ovaj vrt ovako izgleda i služi ovakvoj svrsi“, izjavio je Kristofer Hil, ambasador SAD u Beogradu.

U Botaničkoj bašti su postavljene i edukativne table, inspirisane baštom Muzeja Smitsonijan sa informacijama o oprašivačima, njihovim karakteristikama i načinima na koje im možemo pružiti podršku u svom okruženju.

Posađen je i veliki broj biljaka koje cvetaju u različitim periodima godine – od ranog proleća do kasne jeseni i zime.

BONUS VIDEO – Pčele kao kućni ljubimci: Od sada ovog insekta možete držati u čuvati u stanu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar