Foto: Printscreen/YouTube/rtv

U prošloj godini u Srbiji je ubijeno najmanje 27 žena u porodično-partnerskom odnosu, a najveći broj njih - 19, ubijen je od strane sadašnjeg ili bivšeg partnera, saopštio je vojvođanski ombudsman Zoran Pavlović povodom Dana sećanja na žene žrtve nasilja, 18. maja.

„Gore navedeni podaci pokazuju da nije dovoljno samo osnažiti žrtve da prijave nasilje u porodici, već je neophodno da nadležni organi, ustanove i profesionalci koji rade u njima prepoznaju sve faktore rizika i blagovremeno i adekvatno reaguju na sve oblike nasilja, kako ne bi došlo da njegovog najekstremnijeg oblika – femicida“, istakao je Pavlović.

On je ukazao da su žene najviše izložene rodno zasnovanom nasilju upravo u okviru porodično-partnerskih odnosa, a zbog patrijarhalnih shvatanja, koja su i dalje dominantna u srpskom društvu, na nasilje u porodici često se gleda kao na „privatnu stvar“.

Pokrajinski ombudsman istakao je da je najradikalniji vid nasilja prema ženama femicid, odnosno ubistvo žene zato što je žena, motivisano mržnjom prema ženama i željom za dominacijom i kontrolom nad njenim životom.

„Širom sveta, većina žena strada upravo od strane svojih sadašnjih ili bivših partnera, pri čemu ubistvo predstavlja samo eskalaciju dugogodišnjeg nasilja u vezi, bilo ono fizičko, psihičko, seksualno ili ekonomsko“, podsetio je vojvođanski zaštitnik građana.

On je ukazao na važnost prikupljanja podataka, što je naglašeno mnogim međunarodnim dokumentima, s obziroma i na činjenicu da je u proteklih 10 godina preko 300 žena je stradalo u slučajevima porodično-partnerskog nasilja u Srbiji.

„Ovo nije problem samo porodica nastradalih ili nadležnih institucija, već celokupnog društva, svih građana i svakog od nas pojedinačno. Iako se na ovaj datum sećamo nastradalih žena, na svaki oblik nasilja nad ženama dužni smo da reagujemo, ne samo danas, nego i svakog dana“, istakao je Pavlović.

Vlada Republike Srbije proglasila je 2017. godine 18. maj Danom sećanja na žene žrtve nasilja. Ovaj datum je odabran jer je 16, 17. i 18. maja 2015. godine čak sedam žena u Srbiji ubijeno u porodično-partnerskom nasilju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar