Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

"Pokušao sam, ali nažalost nisam uspeo da doniram krv. Imam "dermatitis" koji je napravio problem. Žao mi je, ali ovo nije kraj, čim rešim taj problem, dolazim ponovo" - ukratko, tako se proveo naš reporter Pavle Ivković kada je, zbog učestalih apela, otišao u Institut za transfuziju krvi.

Dati krv je plemenit čin, ipak povedite računa da budete potpuno zdravi kada se uputite u beogradski Institut za transfuziju krvi.

Ovo je priča našeg reportera:

U medijima se stalno apeluje, naročito tokom leta – dajte krv. Znam da Institut za transfuziju krvi Srbije ima problema sa zalihama krvi, te sam se uputio tamo da doniram krv. Pored toga što je jako lep osećaj znati da ste nekome spasili život, dobro je i da se moja krv pročisti.

Došao sam ispred, ušao na prvi sprat i video skoro praznu čekaonicu. Nakon nekoliko sekundi mi je prišla žena koja me je uputila gde dalje da idem. Uzeo sam formuklar popunio ga, ima oko 30, pitanja vezamo za zdravstveno stanje donora, a potom ušao u malu ordinaciju koja služi za uzimanje krvi iz prsta radi utvrđivanja količine hemoglobina u krvi i određivanja krvne grupe.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pitali su me više puta da li sam jeo, i da li sam uzimao dovoljnu količinu tečnosti. Moj odgovor je bio potvrdan, i delovalo je kao da je sve u redu. Ipak…

Nakon svih procedura, ušao sam u poslednju ordinaciju gde uz prisustvo lekara prolazite ponovo kroz upitnik koji ste popunili i razgovarate sa njim o vašem stanju. Postave vam nekoliko pitanja, utvrde da ste zadravi, a potim vas šalju u salu za uzimanje krvi. Sa mnom nije bio takav slučaj, tokom razgovora sa lekarom, pogledao mi je ruke i video je da su crvene. Tada mi je rekao da alergija ili bilo koja promena na koži nije dobra i da ne mogu da dam krv.

Tačnije, rekao mi je da imam „kontaktni dermatitis“ koji se lako leči, uputio me je da odem u Zavod za kožne i venerične bolesti i da to nije ništa strašno. Bilo mi je jako žao, ali znam da ću se vratiti, čim sredim svoj manji zdravstveni problem.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ukoliko želite da donirate krv, obavezno se raspitajte o uslovima za davanje i da li ste u potpunosti zdravi. Hvala ljudima iz Instituta koji su bili jako fini i koji su mi ukazali da imam problem na koži, za koji sam ja mislio da je alergija od sunca i da nije ništa strašno. Moj savet za sve, ako imate vremena donirajte krv, spasite živote mnogima kojima je naša krv jedini lek. Krv ne možemo da kupimo, nema je u apoteci i ne postoji fabrika. Budimo ljudi, budimo humani.

Institut za transfuziju krvi u Ulici Svetog Save 39 na Vračaru. Krv možete dati radnim danima u periodu od 07 – 19h, dok je tokom vikenda i tokom praznika radno vreme izmenjno, od 08 – 15.

Binus video: Novinari Nova.rs donirali krv

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare