Foto: Jovo Mamula/Ministarstvo odbrane Republike Srbije

"Prisustvo pripadnika Vojske u Šidu je populistička, propagandna poruka za vreme izborne kampanje", izavio je Gordan Paunović iz organizacije Infopark.

„Imali smo vest da je u kamp vraćeno 18 migranata, ako sad to uporedite sa činjenicom da je angažovana najelitnija jedinica VS, jedna zaista jedinica sa visokim kapacitetom dejstva, privesti 18 migranata i vratiti ih nazad u kamp je nešto što je mogla verovatno da uradi i policija u Šidu“, kaže on.

Kako je rekao Paunović, razloga za prisustvo Vojske u Šidu, prema njegovom mišljenju,  nije bilo.

„To je populistička, propagandna poruka za vreme izborne kampanje, da bi se ojačale pozicije određenih stranaka na izborima u Šidu“, kaže on.

Što se tiče boravka Vojske, kaže da se tamo ne dešava ništa što ne može da reguliše policija i što nije kontrolisala policija.

„Naročito nakon zimskog naređenja Rebića da se tamo rasporede dodatne snage žandarmerije. Imali smo vest da je u kamp vraćeno 18 migranata, ako sad to uporedite sa činjenicom da je angažovana najelitnija jedinica VS, jedna zaista jedinica sa visokim kapacitetom dejstva, privesti 18 migranata i vratiti ih nazad u kamp je nešto što je mogla verovatno da uradi i policija u Šidu“, kaže on.

Kako je rekao, „ekstremističke antimigrantske grupe šta su radile u poslednjih desetak dana, a i tokom vanrednog stanja“.

„Stranice na kojima se rapsirivala mržnja, imamo dokaze da u Beogradu postoji dosta verbalnih incidenata… Migranti žele da što pre odu iz Srbije, da se ovde ne zadržavaju puno, da njihov boravak ne bude vezan ni za kakve probleme, naročito ne za nasilje… Možemo da govorimo o procentima gde je 99,9 odsto migrantske populacije potpuno mirno, bezopasno. Da nije takva, situacija bi bila u kampovima mnogo gora nego što jeste. Ne postoji nikakva opasnost po domaće stanovništvo“, kaže on.

Prema njegovom mišljenju, loša je poruka i loš trend da se razvija sentiment mržnje prema ljudima koji će ovde kratko ostati.

„Priče pojedinih pokreta da ovde neko ima planove da naseli 600.000 migranata, ono što smo dobili kao rezultat jeste da su pokreti i druge stranke koje su bliže sistemu i bliže vladajućoj stranci, bile mobilisane da reaguju na to i ne dozvole širenje popularnosti ovih stranaka. Situacija je što se tiče manipulacije migrantskim pitanjem u predizbornoj kampanji vrlo loša, bojim se da će biti još gora, a kako će se ona zaustaviti, ostaje da vidimo“, kaže Paunović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar