Foto: Eparhija raško-prizrenska

Patrijarh Porfirije stigao je na Kosovo, dva dana pre najavljenog ustoličenja u manastiru Pećka patrijaršija.

Sa patrijarhom je stigao i episkop marčanski Sava. Patrijarha je ispred sabornog hrama Svetog Georgija u Prizrenu dočekao vladika raško-prizrenski sa sveštenstvom, monaštvom i okupljenim Srbima, preneo je KoSSev.

Vladika Teodosije patrijarhu je preneo poruku da je njegova poseta veliko ohrabrenje za sve pravoslavne vernike koji žive u Prizrenu. Danas malobrojna zajednica pravoslanih vernika u Prizrenu okupljena je oko sveštenika, profesora i učenika Bogoslovije u Prizrenu.

Nakon dočeka patrijarha, čin doksokologije služio je vikarni episkop novobrdski i iguman manastira Draganac, arhimandrit Ilarion. Patrijarh je nakon svečanog čina doksokologije blagoslovio i razgovarao sa pravoslavnim Srbima koji su prisustvovali njegovom dočeku u Prizrenu.

„Radost susreta sa dragim vladikom Teodosijem i carskim gradom Prizrenom“, poručio je patrijarh u objavi na svom Instagram profilu.

On je ujedno objavio i video snimak susreta sa Teodosijem ispred crkve Svetog Đorđa u Prizrenu.

Prisutni su bili i mitropolit budimpeštanski ruske prvoslavne crkve Ilarion, kao i episkop budimski Lukijan.

Patrijarh nastavlja put za Peć, gde će u Pećkoj Patrijaršiji – tronu srpskih patrijaraha, molitveno dočekati 14. oktobar kada će se obaviti i njegovo ustoličenje.

BONUS VIDEO: Patrijarh Porfirije: Otkazivanje Evroprajda nužno i opravdano

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar