Patrijarh srpski Porfirije stigao u Argentinu Foto:SPC

Patrijarh Porfirije stigao je danas u Argentinu gde će prvi put obići Eparhiju buenosajresku i južno-srednjoameričku, a kruna te posete biće osveštanje hrama Svete Trojice u Resistenciji.

Planirano je da se tokom boravka u Argentini patrijarh sastane i sa najvišim zvaničnicima te južnoameričke države.

Patrijarha i njegovu pratnju na aerodromu je dočekao Episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo sa sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom.

U pratnji patrijarha su episkopi niški Arsenije, dalmatinski Nikodim i remezijanski Stefan, kao i direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vladimir Roganović.

Svečani čin doksologije (vrsta molitve u pravoslavnoj liturgiji) povodom dolaska patrijarha biće služen večeras u manastiru Svetog Save u Buenos Ajresu.

U subotu će patrijarh i vladike i Roganović posetiti i manastir Svetog Nikole u Maćagaju, a kruna patrijarhove posete, kako se navodi u saopštenju, biće osvećenje hrama Svete Trojice u Resistenciji 5. novembra.

Planirano je da se patrijarh Porfirije sretne i razgovara sa najvišim zvaničnicima države Argentine, gradonačelnicima i guvernerima provincija, Kardinalom Buenos Ajresa i predstavnicima Ambasade Srbije.

Eparhija buenosajreska i južno-centralnoamerička SPC osnovana je 2011. godine. Na eparhijskom tronu nalazi se Kirilo (Bojović), čije sedište se nalazi u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Buenos Ajresu.

Eparhija trenutno ima parohije i misije u Argentini, Brazilu, Čileu, Kolumbiji, Ekvadoru, Venecueli, Peruu, Nikaragvi, Kostariki, Panami, Salvadoru, Dominikanskoj Republici i Gvatemali.

BONUS VIDEO: Vučić, Porfirije i Dodik se sastali u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar