Patrijarh Porfirije Foto:FoNet/SPC

Patrijarh srpski Porfirije služio je danas svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.

Patrijarhu Porfiriju sasluživali su mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, mitropolit prespansko-pelagonijski Petar, mitropolit kumanovsko-osogovski Grigorije i episkopi mileševski Atanasije, pakračko-slavonski Jovan, valjevski Isihije, zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i humski Jovan, prenela je TV Hram.

Liturgiji su prisustvovali i princ Filip i princeza Danica Karađorđević, srpski član Presedništva BiH Milorad Dodik, kao i druge visoke zvanice i brojni vernici.

Nakon liturgije, obratio se mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, koji je rekao da Jasenovac kao najveća golgota, kao najveće žrtveno mesto srpskog naroda u Drugom svetskom ratu sabira u sebi sva ostala žrtvena mesta ,od Jadovna do Čakora i Kraljeva i Kragujevca.

PROČITAJTE JOŠ

„Danas proslavljamo Svete srpske Novomučenike ovde u Jasenovcu, ali znamo da su u Jasenovcu stradali i drugi narodi, naročito Jevreji i Romi, i prema njihovim žrtvama izražavamo najveće poštovanje“, kazao je mitropolit Joanikije.

BONUS VIDEO: Patrijarh Porfirije: Otkazivanje Evroprajda nužno i opravdano

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar