Foto:EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

Zaštitnik građana saopštio je danas da je od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije zatražio da "utvrdi okolnosti slučaja" jer je utvrdio da nadležni nisu preduzeli "odgovarajuće mere" povodom fizičkog nasilja radnika obezbeđenja nad maloletnim migrantima u centru u selu Bogovađa, kod Ljiga.

U saopštenju se navodi da su utvrđeni propusti u Centru za azil Bogovađa i u Međuopštinskom centru za socijalni rad za opštine Ljig, Lajkovac i Mionica. Zaštitnik građana je zatražio da o tom slučaju odmah obavesti MUP.

Postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Komesarijata za izbeglice i migracije i tih centara je pokrenut jer se Zaštitniku obratila Grupa za decu i mlade „Indigo“.

Ta organizacija je obavestila Zaštitnika građana da im se 11. maja ove godine obratio maloletni migrant bez pratnje, smešten u Centru za azil Bogovađa, tvrdeći da maloletni migranti bez pratnje koji su u tom centru, trpe fizičko nasilje od strane pripadnika obezbeđenja.

Foto:EPA-EFE/SEDAT SUNA

On je Grupi „Indigo“ dostavio snimke i fotografije nasilja i povreda, koje je to udruženje prosledilo Zaštitniku građana.

U saopštenju se dodaje da MUP treba da utvrdi da li su tačni navodi da su policijski službenici u oći između 10. i 11. maja intervenisali u Centru za azil Bogovađa kako bi obezbedili održavanje mira, da li je policijskim službenicima bilo poznato da je te noći došlo da nasilja radnika obezbeđenja nad maloletnim migrantima, i da li su povodom toga preduzimali bilo kakve mere.

Zaštitnik građana je naveo da Komesarijat za izbeglice i migracije treba da izradi smernice za postupanje rukovodilaca centara u slučajevima sumnje na nasilje i zlostavljanje maloletnih migranata bez pratnje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar