Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture predložiće izmene Zakona o ozakonjenju objekata koje će omogućiti vlasnicima nelegalnih objekata privremeno priključenje na infrastrukturu, objavljeno je na sajtu Zaštitnika građana.

To bi, kako se precizira, bilo omogućeno vlasnicima nelegalnih objekata, za koje se vodi postupak ozakonjenja, do pravnosnažnog okončanja postupka ozakonjenja.

Kako se navodi, Zaštitnik građana je stava da bi se cilj predložene izmene odredbi Zakona o ozakonjenju postigao brisanjem stava 2. clana 41. Zakona o ozakonjenju objekata.

Tim rešenjima je propisan privredni prestup za javno preduzeće, javno komunalno preduzeće, privredno društvo ili drugo pravno lice, koje objekat u postupku ozakonjenja priključi na mrežu, odnosno infrastrukturu.

Predložena izmena Zakona uticaće na zaštitu prava građana na adekvatan životni standard i uspostavljanje jednakog i ravnopravnog položaja građana koji se nalaze u istoj pravnoj situaciji, navodi se na sajtu ombudsmana.

Prilikom procene za upućivanje inicijative za izmenu zakona, Zaštitnik građana je posebno imao u vidu i okolnost da se radi o većoj grupi građana.

Među njima su, kako se navodi u inicijativi za izmenu zakona, i narocito osetljive grupe, koje u skladu sa Ustavom i zakonom uživaju posebnu zaštitu, kao što su stariji i osobe sa invaliditetom, deca i trudnice.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare