Foto: Medija centar Beograd

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže da je pokrenut postupak zbog "ulaska" koronavirusa u Gerontološki centar u Nišu i ostalim domovima gde je zabeležena zaraza. On je za N1 naveo da su kazne, ukoliko se utvrdi odgovornost nadležnih, ozbiljne.

„Ne daj bože, da neko od tih lica premine, onda su kazne zaista rigorozne“, naglasio je Pašalić.

Dodaje da je cilj utvrđivanje odgovornosti.

Ta odgovornosti ide od krivične, preko disciplinske, pa do onog što će svakako lica koja su nemarom, neradom ili lošom organizacijom doživela, a to je materijalna šteta, rekao je zaštitnik za TV N1.

#related-news_1

„Što se tiče krivičnih sankcija, one su vrlo ozbiljne i rigorozne. Ne daj bože, da neko od tih lica premine, onda su kazne zaista rigorozne“, napominje Pašalić i dodaje da će se pokrenuti postupci prema svim institucijama za koje se utvrdi da nisu radili po zakonu.

„Prvenstveno se mora videti stanje, a onda utvrditi ko je i koliko odgovoran. Tu ima dosta objektivne odgovornosti pojedinih lica, ali ima i subjektivne odgovornosti. To je ozbiljan posao, ali Zaštitnik građana ima kapaciteta da taj posao dovede do kraja. Mi imamo deset puta više obraćanja, i putem mejla i telefona. Juče smo upravo završavali dozvole za ona lica koja se staraju o licima koja su nepokretna i koja ne mogu da se hrane i brinu o sebi. Upravo smo završili sa Opštinom Zvezdara i rešili problem“, objašnjava Pašalić.

„Institucija Zaštitnika građana ima u prvom redu hitnu službu koja je za slučajeve koji se moraju obaviti na terenu. Ona odlazi na lice mesta i proverava kakvo je tamo stanje prema određenim parametrima koji su unapred predviđeni, a takođe i prema stanju koje zatekne“, kaže Pašalić.

„Još 8. aprila mi smo krenuli u kontrolu Doma za stare „Doživeti stotu“ u Zemunu i tada samo dali uputstvo i neku vrstu prepuruke Ministarstvu za rad, šta mora da se uradi i šta mora da se obavi i da nas informišu šta su obavili i uradili u pogledu zaštite lica koji su u tim centrima. Što se tiče Gerontološkog centra u Nišu, pokrenuli smo postupak, i to prema samom Gerontološkom centru, Ministarstvu rada, i ono što nam je takođe bilo važno, da za svaki slučaj vidimo ko je mogao da bude odgovoran, i prema Vojsci Srbije koja radi spoljno obezbeđenje. Od svih informacija koje smo tražili, dobili smo informacije od Ministarstva za rad, čekamo informacije od Gerontološkog centra Niš, a takođe i od Generalštaba Vojske Srbije“, navodi Pašalić.

Govoreći o merama koje su date institucijama, kaže da je suština da se nikako ne dozvoli da neko ko je potencijalni nosilac virusa može da dođe u kontakt sa ovim licima.

Govoreći o kategorijama lica na koje se posebno obraćala pažnja, navodi da su to Romi i beskućnici.

Pašalić navodi da najveći broj problema građana proističe iz zabrane kretanja i kaže da su dozvole za lica kojima su najpotrebnije prioriteti na kojima se radi.

„Put kako doći do dozvola je trostepen. Mi smo insistirali ne na brzini, već na tumačenju potreba građana, i naravno izdavanje koliko god je brzo moguće i koliko uslovi dozvoljavaju. Jer, čemu te dozvole kada sve ovo prođe“, napominje on.