Zoran Pasalic
Zoran Pašalić Foto:FoNet/Božana Pavlica

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da nije poraz društva izveštaj NVO "Zaboravljena deca Srbije", i ukazao da treba realno sagledati situaciju.

„U okviru institucije Zaštitnik građana postoji nacionalni preventivni mehanizam. To je ceo sektor, koji se bavi ovom problematikom i oni su u stalnim posetama i kontroli i njihovi izveštaji se daju periodično, a jednom godišnje idu pred Skupštinu Srbije“, rekao je Pašalić za TV Pink.

On je dodao da mora da se radi na poboljšanju uslova, za šta, kako je rekao, nije odgovorno samo Ministarstvo rada, već i Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo pravde i Ministarstvo za brigu o porodici.

„Ne treba dati generalno ocenu o svemu tome, već treba ići od doma do doma i sve popisati“, istakao je on. Naveo je da treba ispitati da li sva ta deca treba da budu u tim domovima ili mogu da se staraju o sebi, jer se i u Srbiji i u Evropi zagovara izmeštaj dece iz domova u porodice.

„Ono što najviše boli decu je to što nema ko da ih posećuje. Ako nema roditelje, gde su rođaci. Mnogi od njih imaju imovinu o kojoj brinu rođaci, zašto ih oni i ne posećuju“, upitao je Pašalić.

Kada je reč o obrazovanju dece u tim ustanovama, Pašalić je rekao da se to stavlja u drugi plan.

„Bitno je da se deca dovedu u stanje blisko normalnom životu da bi mogla da se osamostale. Svakodnevno ih treba posećivati i o tome izveštavati“, zaključio je on.

„Izveštaj „Zaboravljena deca Srbije“, koji su 24. juna objavile „Disability Rights International“ i Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom, ukazuje da Srbija nije uspela da reši pitanje teških kršenja ljudskih prava u institucijama koja predstavljaju nečovečno i ponižavajuće postupanje – a u nekim slučajevima dostižu i nivo torture“, saopštilo je nekoliko nevladinih organizacija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare