Foto: Medija centar Beograd

Sporazumom sa medijskim udruženjima o zaštiti novinara objedinjena je cela medijska scena, a cilj je da se zaštite medijski radnici ne samo od napada, već i u ostvarivanju prava u oblasti ekonomske sfere, rekao je za RTS zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Govoreći o sporazumu sa medijskim udruženjima koji je potpisan, Pašalić je rekao da je zaštitnik građana davalac logističke pomoći, a u pitanju je sedam asocijacija i tri sindikata.

„Ovaj put je to najvažniji sporazum koje je institucija potpisala, jer je objedinjena cela medijska scena. Cilj je da zaštiti medijske radnike ne samo od napada, već već da se zaštite i sva prava u ekonomskoj sferi, zbog nestalnosti ugovora, malih ili neadekvatnih zarada i zbog svake vrste pritisaka, diskreditacija ili udaljavanja sa konferencija“, rekao je zaštitnik.

Prema njegovim rečima, to je platforma koja je urađena sa specifičnim detaljima koje naša sredina ima.

„Institucija zaštitnika građana će, prateći tu platformu, videti gde u korelaciji sa novinarskim udruženjima treba da se utiče na izmene zakona“, rekao je ombudsman.

Kada se vrši pritisak na novinara, dodao je, evidentiraće se ko je vršio i kakvu vrstu pritisaka i to će biti javno na platformi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare