Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U Beogradu mnogi vozači imaju velikih glavobolja sa pronalaskom parking mesta u centru grada. Cene su šarenolike u zavisnosti od zone, dela Beograda, kao i toga da li parkiramo na ulici ili u nekoj od javnih garaža ili parkirališta.

Isto tako cene parking nisu iste za one koji žive u samom centru grada i one koji u centar dolaze turistički ili zbog obaveza, tako da stanari centralnih gradskih opština mesečnu kartu parkinga plaćaju znatno povoljnije.

Naša ekipa radila je anketu sa sugrađanima, a mnogi su nam se požalili na nedovoljan broj parking mesta u Beogradu, a bilo je i onih koji smatraju da je višak vozila na ulicama. Nova.rs donosi vam pregled svih mogućih mesta za parkiranje u Beogradu i cenama.

JKP „Parking servis“ upravlja sa 8 javnih garaža, kapaciteta oko 2.800 parking mesta i 15 parkirališta, koja se nalaze u užem i širem gradskom jezgru, gde je korisnicima na raspolaganju oko 4.250 parking mesta. Javne garaže su „Baba Višnjina“, „Botanička bašta“, „Dr Aleksandra Kostića“, „Masarikova“, „Obilićev venac“, „Pionirski park“, „Vukov spomenik“ i „Zeleni venac“.

Parkirališta u Beogradu su: „Ada Ciganlija“, „Belvil“, „Viška“, „VMA“, „Donji grad“, „Kalemegdan“, „Kamenička“, „Kapetanija“, „Milan Gale Muškatirović“, „Novi Beograd“, „Politika“, „Sava Centar“, „Slavija“, „Cvetkova pijaca“, „Čukarica“ i na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“.

U garažama cena parkiranja se plaća od 60 dinara po započetom satu u „Botaničkoj bašti“ do 120 dinara u „Baba Višnjinoj“ i „Obilićevom vencu“, dok dnevna karta u beogradskim garažama košta od 1.000 u „Botaničkoj bašti“ do 1.500 dinara u „Masarikovoj“, „Obilićevom vencu“ i „Vukovom spomeniku“.

Na javnim parkiralištima cena se kreće od 45 dinara po satu na „VMA“ do 120 dinara u „Viškoj“ i „Politici“. Na Adi Ciganliji dnevno jednokratno parkiranje košta 150 dinara, dok jednodnevno parkirnaje na Kalemegdanu, Slaviji, Kameničkoj i Kapetaniji u Zemunu košta 1.500 dinara. Mesečno parkiranje na parkiralištima kreće se od 2.000 na Adi do 14.000 u „Viškoj“.

Foto:Goran Srdanov

Kada se radi o parkiranju na ulici cene zavise od same zone. Tako su Zoni A (ljubičastoj) dozvoljeno vreme parkiranja je 30 minuta i košta 100 dinara. Dok je u prvoj ili crvenoj zoni dozvoljeno vreme parkiranja 60 minuta i košta 56 dinara uz mogućnost produženog parkiranja od 30 minuta u iznosu od 100 dinara.

Za drugu ili žutu zonu moramo da izdvojimo 48 dinara za jedan sat i dozvoljeno dozvoljeno vreme parkiranja je 120 minuta uz mogućnost produženog parkiranja od 60 minuta za 180 dinara.

U trećoj ili zelenoj zoni dozvoljeno vreme parkiranja je 180 minuta i to po ceni od 41 dinara za jedan sat uz mogućnost produženog parkiranja od 60 minuta i to košta 140 dinara.

Kontrola i naplata parkiranja vrši se radnim danima od 7 do 21 i subotom od 7 do 14 sati (u ulicama oko Kliničkog centra Srbije parkiranje je besplatno posle 17 časova).

Na opštim parkiralištima izvan zoniranog područja, tzv. plavoj zoni vozači mogu da parkiraju automobile bez vremenskog ograničenja i to za 31 dinar po satu.

Bonus video – Anketa o parkiranju u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar