Rade Panić / Foto: N1

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta, anesteziolog, Rade Panić izjavio je danas da je bilo vremana da se Srbija pripremi za koronavirus kako bi sistem funkcionisao ali da se to nije desilo.

„Sve što je važilo pre koronavirusa i sada važi. Jedva smo izvukli ministra zdravlja Zlatibora Lončara, pojavio se u javnosti pre sedam dana i to zbog našeg prozivanja“, rekao je Panić, za TV Vojvodina, u emisiji Prav ugao.

Kako je rekao, „poslali smo bar deset dopisa sa predlozima i primedbama ali nismo dobili odgovor“, kao i da ovaj Sindikat postavlja pitanja Kriznom štabu preko novinara.

On je rekao da je „velik upliv politike“ i naveo da Sindikat pita ko je odredio da je Krizni štab za borbu protiv koronavirusa u ovakvom sastavu i ko je odredio da su to najboji stručnjaci.

„Zašto tu nije doktor Zoran Radovanović koji je rekao da ne mogu da se donose politički odluke već da to radi struka“, rekao je Panić, kao da u Kriznom štabu sedi „90 odsto ljudi, ako ne i više, koji su poslušni vlasti“.

On je upitao da li je neko čuo nekog iz Kriznog štaba kako je rekao da je „nedozvoljeno da bilo ko iz vlasti, a posebno neko ko je idol građana, kao predsednik, krši ono što je struka rekla, odnosno da bi trebalo izbegavati kontakte, da nema okupljanja više od dvoje i da ne treba putovati bez preke potrebe“.

„Da li bi u nekoj pristojnoj zemlji bilo dozvoljeno da političar drži predavanje direktoru bolnice u Novom Pazaru šta je respirator“, rekao je Panić.

On je naveo da sumnja u tačnost zvaničnih podataka o broju zaraženih zdravstvenih radnika, dodajući da je i ovakav velik, kao i da je prema dostupnim podacima umrlo 12 lekara i zubara.

Na pitanje da li očekuje da neko kaže kako on iz političkog ugla komentariše zbivanja, Panić je rekao da se dobrovoljno ponudio da ide u kovit jedinicu ali da mu je odgovoreno usmeno da „nije politički podoban“.

„To znači da ću biti svedok i pričati o onome što vidim jer se trenutno mnogo toga krije“, rekao je Panić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare