Tokom pandemije na lečenju najviše zavisnika od heroina

Društvo 24. jun. 202117:50
Podeli:
Foto:Vesna Lalić

Prosečna osoba zavisna od droge, koja se tokom godinu dana trajanja pandemije javila na lečenje u novosadsku bolnicu Vita je muškarac, star 34 godine, sa završenom srednjom školom, zaposlen i neoženjen, objavila je danas novosadska Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti "Vita".

Istraživanje sprovedeno i ove godine, povodom Medjunarodnog dana borbe protiv droge, 26. juna, pokazalo je da zavisnici koji se leče u toj zdravstvenoj ustanovi imaju bar jedan neuspeo pokušaj lečenja, a problem im traje više od 13 godina.

Pročitajte i ovo

„Najčešće su se na lečenje javljali zavisnici od heroina – oko 44 odsto svih pacijenta zavisnih od droge koji su se javili na lečenje od aprila 2020. do aprila 2021. godine“, navodi se u saopštenju.

Slede po učestalosti zavisnici od kokaina i leka „Buprenorfina“, dok je upotreba drugih, poput amfetamina, kao i marihuane znatno redji povod javljanja na lečenje.

Po iskazima pacijenata, nisu imali većih problema pri nabavci psihoaktivnih supstanci tokom pandemije, osim u vreme ograničavanja kretanja uz primetan i odredjeni rast cena narkotika na ulici, što govori i o većim rizicima distribucije droge. Pacijenti su prijavili i češću i intezivniju zloupotrbu alkohola tokom pandemije.

„Razlike u odnosu na sličnu statistiku i profil naših pacijenta od pre nekoliko godina, pored toga što se ‘Buprenorfin’ ranije kod nas nije u toj meri upotrebljavao, pa ni zloupotrebljavao, pacijenti koji su se u protekloj godini javljali na lečenje, u proseku su četiri godine stariji i sa nešto više od godinu dana dužim zavisničkim stažom“, piše u saopštenju.

Iz bolnice „Vita“ su upozorili da svako odlaganje odlaska na lečenje zavisnika od droge ostavlja vremenom sve teže posledice, a samim tim čini lečenje neizvesnijim, te je ključno pravovremeno uočavanje problema i motivisanje pacijenta da potraži stručnu pomoć.

„Zbog prirode bolesti, kolebljivosti motivacije, nejčešće su porodica i najbliže okruženje ti koji pacijenta podstiču i dovode na lečenje“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar