Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ustoličenje 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija, danas je obeležno svetom arhijerejskom liturgijom u Sabornoj crkvi u Beogradu, nakon čega su mu uručene insignije kao simboli patrijarške vlasti - panagija, žezlo i bela pana.

Pročitajte još...

Bela pana s krstom predstavlja simbol čistote i uzvišenosti služenja, odnosno svedočanstvo da je patrijarh naslednik onih koji su svojom mučeničkom krvlju ubeleli tron arhiepiskopa pećkih.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Žezlo koje je danas uručeno Porfiriju predstavlja simbol vlasti i brige za verno stado. Kako se navodi na sajtu Srpke pravoslavne crkve, u pitanju je ukrasni štap koji se dodeljuje pravoslavnom episkopu na rukopoloženju (uslovno se može nazvati deo episkopske odežde). Na vrhu žezla je zmija sa dve glave, kao simbol mudrosti, a između njih je krst.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon obnavljanja Patrijaršije 1920. godine, zahvaljujući činu tadašnjeg kralja Aleksandra Karađorđevića, koji je patrijarhu Dimitiriju predao panagiju, ovaj nakit je postao sastavni deo odežde svakog patrijarha.

Panagija je zapravo mala ikonica, najčešće kružnog oblika, izrađena od emajla, srebra i zlata i na kojoj je predstavljena Bogorodica sa malim Hristom na rukama, dok je na drugoj strani Isus Hristos ili Sveta Trojica u vidu tri anđela. Panagiju pored patrijarha, nose i episkopi Srpske pravoslavne crkve.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nakon što je izabran za patrijarha, na zvaničnom sajtu SPC objavljena je prva zvanična fotografija Porfirija u toj ulozi, gde je posebnu pažnju privukla zelena boja odežde novog poglavara.

Patrijarh Porfirije Foto: SPC

Zelena boja patrijarhove odežde nosi posebnu poruku i simbolizuje Svetoga Duha. Ova boja je simbol nade na večno blaženstvo, stečeno zaslugom Isusa Hrista i darom Svetoga Duha.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar