U blizini gasne stanice u Veterniku zapaljena je strnjika, što je izazvalo požar. Na sreću, sve je proteklo bez većih posledica i ljudskih žrtava. Kako za TV Nova kaže direktor JP Novi Sad - Gas Milan Đukić, požar je došao do ograde te merno regulacione stanice.

„Izuzetno opasna situacija“, kaže Đukić za „Probudi se“ na TV Nova i dodaje da je pritisak gasa u toj stanici 7 bara, a da se spušta na 1,6 za domaćinstva. „Protok gasa je veliki“, kaže sagovornike TV Nove.

Đukić kaže da je moglo doći do nastupanja velike štete i ugrožavanja ljudskih života velikih razmera – što se na sreću nije dogodilo.

Pročitajte još

Igor Jezdimirović iz udruženja „Inženjeri zaštite životne sredine“ kaže da je paljenje strnjike loš običaj koji nikako da iskorenimo u Srbiji.

„Moramo da shvatimo da zemljište predstavlja neobnovljivi izvor i ako ga jednom uništimo, nećemo moći da ga ponovo stvorimo ni za našeg veka a ni za malo duži vremenski period. paljenje strnjike nanosi ozbiljnu štetu zemljištu, uništava njegov najplodniji, taj površinski deo i dovodi do smanjenja njegove plodnosti“, kaže Jezdimirović za TV Nova.

U oktorbu prošle godine u Sremskom okrugu bilo je čak 10 požara na otvorenom, a ove godine za prvih 14 dana oktobra bilo je čak 226 požara.

Čak 49 prijava za nekoliko sati protiv odgovornih za požare na otvorenom, rezultat je ovomesečne akcije Ministarstva poljoprivrede i MUP-a u Sremskom okrugu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare