Uroš Janković Foto: N1

Advokatski tim nekadašnjeg potpredsednika Opštine Čukarica Uroša Jankovića podneće zahtev za zaštitu zakonitosti, u vanrednom pravnom leku, povodom presude Apelaciong suda u Beogradu kojom je Janković osuđen na kaznu zatvora od dve godine, rečeno je danas na konferenciji za novinare koju je organizovala Nova Demokratska stranke Srbije (NDSS).

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu, nakon održane sednice veća, donelo je 15. juna ove godine presudu kojom je odbilo kao neosnovane sve žalbe i potvrdilo prvostepenu presudu, navodi se na sajtu tog suda.

Presudom Višeg suda u Beogradu od 29. septembra 2021. godine Janković je „zbog izvršenja krivičnog dela prevara, u saizvršilaštvu, u produženom trajanju, iz člana 208, stav 4. KZ“, osuđen „na kaznu zatvora u trajanju od dve godine, te na novčanu kaznu u iznosu od 2.000.000 dinara i oduzeta mu je protivpravna imovinska korist pribavljena krivičnim delom i to novčani iznos od 4.551.471,60 dinara“.

Prema ranijim navodima medija, Janković je osuđen na kaznu zatvora zbog prevare golmana Vladimira Stojkovića u vezi sa prodajom placeva na opštini Čukarica.

Apelacioni sud, zgrada, ulaz
Foto: Shutterstock/Nenad Nedomacki

Advokat Dragan Palibrk rekao je da je ogorčen tom odlukom Apelaciong suda i naveo da je njegov klijent Uroš Janković presudu dobio „potpuno nevin i bez ijednog dokaza da je učinio krivično delo dve godine zatvora“.

„Postaviću pitanje u vanrednom pravnom leku koji ćemo izjaviti zahtevom za zaštitu zakonitosti može li po zakonu i da li je ikad moglo da tužilac Uroša tuži za jedno, a sud ga osudi za potpuno drugo, ne samo u činjeničnom stanju, nego i u meritornom stanju“, rekao je Palibrk.

Njegovo pitanje biće, kako je najavio, i da li može da „Stojković dođe i kaže na sudu da sa protekom vremena smatra da Uroš nikakvu prevarnu radnju prema njemu nije učinio, da se ne pridružuje krivičnom gonjenju, da ne traži nikakvu odštetu od njega, a da Sud bude veći katolik od pape i osudi ga za nešto što sam onaj koji je navodno bio oštećen u ovom postupku nije rekao da jeste“.

Palibrk je rekao da Janković od početka suđenja, pre šest godina, nije imao ni fer ni pošten proces, već „nije imao elementarna prava na suđenje u ovom postuku“.

Advokat Palibrk je je ocenio da je „po principu zle namere, zle volje potvrđena skandalozna“ prvostepena presuda koja je imala brojne rupe i propuste.

„Prvostepeni sud osudio je prvom prvostepenom odlukom Jankovića za nešto za šta ga tužilac nije optužio, ukinuta je bila prva prvostepena i vraćena na ponovni postupak, i sada isto to veće donosi potpuno suprotnu odluku pod potpuno istim činjeničnim stanjem. Šta tu može da bude osim zle volje?“, upitao je Palibrk.

On je istakao da je veće Apelacionog suda u Beogradu „zlonamerno donelo odluku“ i ocenio da je na „delu pravničko nasilje“.

Fudbalski golman Vladimir Stojković naglasio je da Janković „što se njega tiče, nije kriv“.

Imam moralnu obavezu kao hrišćanin da prvenstveno njegova deca znaju moje ubeđenje, a to je da sam ja siguran i verujem čvrsto u to da njihov otac, što se mene tiče, nije kriv. Ja sam u to ubeđen i siguran, rekao je Stojković.

Potpredsednik Nove Demokratske stranke Srbije, osuđeni Uroš Janković, koji je na konferenciji za novinare saopštio da podnosi ostavku na funkciju u stranci „iz moralnih razloga“, naveo je da je odbio da se nagodi sa tužiocem jer je, kako tvrdi nevin.

„Nisam prevario Stojkovića“, istakao je Janković, tvrdeći da za to nije postojala ni namera.

On je rekao da je samo tražio „fer i pošteno suđenje, a da je neko olako odlučio da odvoji njegovu decu od njega dve godine“.

Janković je rekao da je u njegovom slučaju zakon izigran i naneta velika nepravda njemu i njegovoj porodici.

Predsednik NDSS Miloš Jovanović rekao je kako se nada da će konačno doći do pravičnog rešenja i odluke koja je utemeljena na istini i istakao da je ubeđen da je Janković „nedužan, nevin i da je osuđen pravosnažno na pravdi Boga“.

Bonus video: Stanari Cetinjske ulice u borbi protiv buke

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar